grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Херцегновски ватрогасци спремни за љетњу сезону

Nas15052018Херцегновски ватрогасци спремно дочекују љетњу сезону, а како је прошле године највише пожара било на Луштици, поред Добровољног ватрогасног друштва Бијела, планирано је и формирање  друштва на Луштици. У сарадњи са Директоратом за ванредне ситуације набављено је и  пловило које је стационирано у Порто Монтенегру.

Локална управа се мјесецима уназад  припремала за љетњу сезону пожара, каже потпредсједник општине Милош Коњевић.

-Основано је Добровољно ватрогасно друштво Бијела које броји 16 чланова и два возила, а у формирању је и Добровољног ватрогасног друштва Луштица. Прошле седмице обишли смо Луштицу, гдје смо се  састали са представницима ДВД Луштица, које ће располагати са три  возила. У ово љето улазимо спремнији да одговоримо на све изазове, поручио је Коњевић.

Додаје да је током посјете Луштици дооворено да се одради тампон на путној инфраструктури како би камиони имали могућност приласка. Такође, Служба заштите ће са “Водоводом” контролисати хидранте, а Општина је додатно ангажовала девет чувара за шуме. Постоји стална комуникација са Директоратом за ванредне ситуације, а јуче је одржан и састанак тима за ванредне ситуације, на којем су сумиране активности у протеклом периоду и разговарано о додатним превентивним мјерама.

vatr15052018Командир Службе заштите и спасавања Златко Ћировић потврђује да су као служба реализовали бројне активности, како би спремније одговорарали на могуће ризике. Како додаје, обилазе терен и мапирају критичне тачке, да би у случају ванредних околности реаговали најефикасније могуће.

- Поучени искуством од прошле године, ангажовали смо се ради формирања два добровољна ватрогасна друштва - у Бијелој и на Луштици, тако да ову  годину  дочекујемо  знатно спремнији у односу на прошлу, истиче Ћировић.

Локална управа наставља са унапређивањем услова за рад ватрогасаца и спасилаца. Управо је завршен тендер набавке опреме за ватрогасце, по којем ће добити нову заштитну опрему, која није обнављана дуги низ година.

“Имамо добру комуникацију са Туристичком организацијом Херцег Нови која нам је изашла у сусрет и донирала шљемове за шумске пожаре. Опрема коју ми користимо је потрошна  и потребно је обнављати. Имамо срећу да имамо разумијевање од локалне управе који нам максимално излазе у сусрет, што се тиче опреме и људства”, казао је Ћировић.

Служба заштите и спасавања има 37 запослених, од тога су 34 оперативца. Посједују седам камиона, који су сервисирани и стављени у функцију са 30 хиљада литара воде, као и четири мала возила. Поред тога, новоосновани ДВД Бијела посједује два ватрогасна камиона и двадесетак је стално ангажованих ватрогасаца-спасилаца, док ће Луштицу “чувати” три ватрогасна камиона и 15 припадника ДВД Луштица.