grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Забрана ложења и употребе ватре на отвореном од 1. јуна до 30. септембра

zgradaohnТоком наредна четири мјесеца на пољопривредним земљиштима, камповима и другим отвореним просторима могуће је ложити ватру искључиво уз одобрење и дозволу општинске ватрогасне јединице.

Сви субјекти који у наведеном периоду намјеравају ложити и употребљавати ватру на отвореном дужни су најкасније три дана прије извршења радње обавијестити Ватрогасну јединицу Општине Херцег-Нови, подношењем пријаве ради добијања дозволе.
Правна и физичка лица која својим несавјесним радњама изазову појаву и ширење ватре казниће се сходно одредбама Закона о заштити и спашавању.
Издата је и Наредба о предузимању превентивних мјера заштите од пожара на територији општине за период од 01.06. до 30.09., којом су сви субјекти на подручју Општине Херцег-Нови дужни спроводити безбједносне мјере заштите од пожара организовано и непрекидно, а нарочито на локалитетима и објектима гдје постоји висок ризик избијања пожара: Луштица, парк Савина, Дебели бријег, као и цјелокупно подручје приобалног залеђа од Дебелог бријега до Каменара.
Наредбом су одређене конкретне превентивне мјере које су дужни да спроведу општински органи, Ватрогасна јединица, Управа за шуме, предузећа, установе и друга правна лица, као и органи управљања стамбених зграда и грађани.
Наређене мјере треба стриктно спроводити у периоду од 1. јуна до 30. септембра, када су могућности избијања пожара највише, због метеролошких услова, као и због повећаног броја гостију на територији општине.