grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Едукација за запослене у Агенцији за развој и заштиту Орјена- Сарадњом до боље заштите Орјена од пожара

Orjen Planinarski dom i ŠiljevikПрезентацију основних активности заштите од пожара за запослене у Агенцији за развој и заштиту Орјена одржали су протекле недеље службеници Директората за ванредне ситуације – подручна јединица Херцег Нови и припадници херцегновске Службе заштите и спасавања.

Обзиром да запослени у Агенцији, односно инструктори у Авантуристичком парку и надзорници у Парку природе, своје активности спроводе на планини Орјен,  њихова прва реакција и само лоцирање пожара на терену од посебног су значаја.
„Пожар када се примјети на вријеме може се угасити са чашом воде“, поручено је роком презентације.

Како се могло чути, заштита од пожара је скуп активности које имају за циљ смањење ризика настанка пожара, спровођење и контролу мјера и радњи заштите од пожара.  Презентација је урађена у два дијела, практични дио су извели припадници општинске Службе заштите и спасавања, а теоријски су држали инспектори Директората за ванредне ситуације.

Prezentacija zaštita Orjena od požara 2Из Директората за ванредне ситуације Агенцији је распоређено на кориштење 10 напртњача, које, у случају да избије пожар, служе за брзу реакцију у првом моменту, до доласка екипе Службе заштите на терен.

Обуци је претходио заједнички обилазак путева на Орјену који су од неизмјерног значаја за дјеловање у случају пожара на овом подручју.
„Сарадњу је потребно унапријеђивати и развијати на свим нивоима дјеловања, јер је то најбољи начин за заштиту непроцјењивог природног богатства Орјена и ефикасно дјеловање у случају потребе“, закључили су главни инспектор Директората, Сретен Рогановић и директорица Агенције за развој и заштиту Орјена, Миља Виторовић по завршетку обиласка и презентације.