logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Адаптиране просторије за рад Дневног центра

  • понедјељак, 03 април 2017 12:17

DC03042017Јавна установа Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју Херцег-Нови наставља са радом у новим просторијама у насељу Топла, чију адаптацију је Општина Херцег Нови омогућила уз помоћ невладине организације “Меритум”.

Потпредсједник Општине Херцег Нови Драган Јанковић подсјетио је да је локална управа дужи период покушавала да пронађе адекватно рјешење за рад значајне установе каква је Дневни центар. Како је казао, нада се да ће боравак дјеце у новим просторијама бити угодан. Додао је да се ради о привременом рјешењу, те да се наставља са улагањем напора за трајно рјешавање овог важног питања.

Потпредсједник Јанковић и секретар за друштвене дјелатности и спорт Владимир Џелетовић захвалили су се Лин Монтгомери и Мери Боројевић из НВО “Меритум” на великој помоћи у обезбјеђивању просторија за кориснике Дневног центра.

Џелетовић је подсјетио на уложене напоре током протеклих мјесеци и казао да су у коначном успјели да пронађу простор који се може уредити у складу са правилником о минималним условима за смјештај дјеце са сметњама и тешкоћама у развоју. Простором од око 150 квадратних метара служиће се 14 корисника.

Представнице НВО “Меритум”, др Лин Монтгомери и Мери Боројевић истакле су да су од надлежних у Општини Херцег Нови добиле разумијевање и подршку, што им је умногоме олакшало посао.

Др Монтгомери је истакла да је инклузија дјеце, тинејџера и одраслих са сметњама и тешкоћама у развоју дуготрајан процес, који не значи само имати Дневни центар, већ подразумијева прихватање сваке врсте различитости у друштву. Како је закључила, привремене просторије за Дневни центар су тек почетак.

Исто је поручила и Мери Боројевић, која се нада да ће имати прилику да буде помоћ и у многом другим пројектима. Казала је да се осјећа привилеговано што може да помогне у раду сјајног центра, изузетно важног у животима особа са сметњама и тешкоћама у развоју и њихових породица, до, како се нада, трајног и најбољег могућег рјешења.

Монтгомери и Боројевић истакле су да су им вриједна помоћ биле и докторке из Института „Др Симо Милошевић“, Марина Делић и Соња Косаћ.

Докторке Делић и Косаћ изразиле су неподијељено задовољство због реактивације Дневног центра, који је основни, дјеци и родитељима пријеко потребан сервис. Додале су и да НВО „Меритум“ пружа важну подршку пројекту патронаже дјеци укљученој у редовне школе, као и самом Институту.