logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Отворен 10. Свјетски клупски шампионат у спортском риболову из брода

  • понедјељак, 02 октобар 2017 08:42

NasRib02102017Дефилеом учесника кроз Игало јуче је почео 10. Свјетски клупски шампионат у спортском риболову из усидреног брода, на којем учествује 17 екипа са 78 такмичара из Белгије, Шпаније, Италије, Хрватске, Словеније и Црне Горе.

У име града домаћина учеснике је поздравио предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, а отварању је присуствовао и предсједник Скупштине др Милош Биговић.

Предсједник Општине је истакао да је локална управа радо подржала овакву манифестацију.

”Надамо се да ће Свјетски шампионат, својом добром организацијом и бројношћу учесника, допринијети ширем схватању значаја овог и сличних такмичења за развој једног новог облика туризма по којем наш залив може бити препознат, те да ће допринијети да за Херцег Нови чује још већи број заљубљеника у море и рибање”, казао је Катић.

Такође, како је додао, Шампионат је добра промоција овог спорта.

Rib02102017”Наши јуниорски репрезентативци у риболову штапом из брода прошле године су освојили бронзу у екипној и појединачној конкуренцији на Свјетском првенству за јуниоре. Сви црногорски репрезентативци до 21 године били су чланови новских клубова. Млади риболовци показали су да имамо и потенцијал и могућности за развој спортског риболова, дисциплине која спаја спорт и море, те да оваква такмичења вриједи подржати, што Општина Херцег Нови и ради”, поручио је Предсједник отварајући такмичење.

Пожелио је учесницима мирно море, добар улов, да побиједи најбољи и да Шампионат прође у одличном расположењу и дружењу због којих ће пожељети да се врате у наш град.

Првенство су званично отворили делегати међународне Федерације ФИПСА Рон Ритер из Белгије и Гилберт Зенглер из Луксембурга. Они су захвалили Савезу Спортских рибара на мору што су прихватили организацију овог такмичења и омогућили спортским рибарима да заједно са екипама из Црне Горе и делегатима бораве у Херцег Новом.

Такмичење се одржава у Игаљском заливу и траје до петка, 6. октобра.

Титулу брани екипа из Италије Ленза Емилиана Тубертини, а ту су и прошлогодишњи вице шампиони екипе Лега навале италиана из Ђенове и Цаноттиери солваy артицо из Ливорна, свјетски првак за 2013. годину. На такмичење је стигао и десетоструки свјетски првак Марко Волпи.

Црну Гору на шампионату представљају екипа „Пагар“ из Тивта, свјетски вицешампион из 2013. године, „Рибар“ из Баошића, „Ама“ из Костањице, „Делфин“ из Будве и КСР „Игало“, који су у протекле двије године наша најбоља екипа.

Организатор најмасовнијег клупског првенства свијета када је у питању број земаља учесника је Савез за спортски риболов на мору Црне Горе, уз подршку Општине Херцег Нови и локалних привредника.