logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Дан отворених врата у Дневном центру – за осмијех корисника ове установе

NasDCDOVМеђународни дан особа са инвалидитетом који се обиљежава 3. децембра прилика је да се скрене пажња на проблеме са којима се суочава ова популација. Јуче је у Дневном центру за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју на Топлој уприличен дан отворених врата, а дружење су својим концертом уљепшали ученици и професори херцегновске Музичке школе.

Осмјеси на лицима корисника Дневног центра боље од ријечи говоре шта за њих значе овакви догађаји, каже директорица Драгица Косић:

-Желим да се захвалим директорици Музичке школе, професорима а посебно дјеци која су били сјајна. Ово нам много значи, јер представља радост и освјежење за наше кориснике. Жељели смо првенствено да поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, скренемо пажњу наших суграђана, да покажемо да смо овдје, да нас сјете и дођу и посјете нас- казала је Косић.

Значај постојања оваквог типа установе је немјерљив, истиче један од родитеља чије је дијете од оснивања корисник Дневног центра, Драгица Живковић. Дјеца су социјализована, с радошћу долазе, јер у центру имају свој лични живот у односу на родитеље и кућу.

-Моје дијете већ пет година долази у Дневни центар. Боравак овдје за њу значи много и чини ми се да би била у центру 24 сата дневно. Услови су добри, запослени много раде са њима, види се њен напредак. Већ размишљам и прибојавам се шта ћемо да радимо када она напуни 27 година – каже Живковић.  

   У Дневном центру тренутно борави 14 дјеце, од којих је четворо до 18 година, а десеторо су старости од 18 до 27 година. Осим питања проналажења трајног рјешења за ову установу отворен је проблем и како институционално обезбједити особе старије од 27 година. У локалној управи су велику пажњу посветили рјешавању тих питања, каже секретарка за друштвене дјелатности Весна Самарџић.

-Тражимо начине и доста смо активности предузели да трајно ријешимо питање Дневног центра. Имамо визију шта и како даље, аплицирали смо на разне стране и очекујем да у наредних годину до годину и по добијемо један скромни, али трајни објекат. Мислим да је ово приоритет, довољно је доћи у Дневни центра, видјети озарена лица ове дјеце да би схватили колико је овакав сервис потребан граду- навела је Самарџић.

Потврђује да нови Дневни центар планирају у Суторини јер ту имају рјешену локацију, планску документацију, УТ услове. Пројекат изградње ДЦ кандидовали су за средства из капиталног буџета државе, а паралелно с тим сами предузимају одређене кораке у обезбјеђивању новца за изградњу новог објекта.

Још један проблем са којим се суочавају у Дневном центру на Топлој је непостојање лиценце за рад, због чега је установа кажњена. Према Закону о социјалној и дјечијој заштити, запослени морају да положе стручни испит, што је основа за лиценцирање установе. У току је усклађивање документације и свих аката са измјенама Закона како би обезбједили и тај документ.

-То је нешто што се логично и здраворазумски не може схватити. Били смо на разговору у Министарству –нисмо добили одговор да ли неки ДЦ у Црној Гори има лиценцу. С друге стране комисија за додјелу лиценци је формирана десет дана након добијања казне. Није проблем да општина плати казну, ми ћемо и то урадити рађе него да затворимо установу. Али није поента у томе већ у чињеници да нико није могао до сада да добије лиценцу. Покренута је процедура, запослени морају да положе испите како би добили персоналне лиценце а то је предуслов да и објекат добије лиценцу. Ми смо припремили сву неопходну документацију и надам се да ћемо то ускоро завршити-објашњава секретарка за друштвене дјелатности.

Претпоставке су да у нашем граду има око 180 лица са неком врстом инвалидности. Осим ДЦ на Топлој, прије 15 мјесеци отворен је сервис у оквиру Дјечијег дома „Младост“ у Бијелој, али за кориснике до 18 година. Дјелује и неколико удружења чије су активности усмјерене на побољшање стандарда ОСИ.

Извор: РАДИО ХЕРЦЕГ НОВИ ( http://www.radiohercegnovi.net/dan-otvorenih-vrata-u-dnevnom-centru-na-toploj-za-osmijeh-korisnika-ove-ustanove/ )