logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

11.03. Село Жлијеби, традиција употребе камена, едукација, пјешачење, забава, гастро-кутак

Žlijebi karta tureСЕЛО ЖЛИЈЕБИ, ТРАДИЦИЈА УПОТРЕБЕ КАМЕНА

ЕДУКАЦИЈА, ПЈЕШАЧЕЊЕ, ЗАБАВА, ГАСТРО-КУТАК

У оквиру заједничког календара „Орјен, планина крај мора“, чији је координатор Агенција за развој и заштиту Орјена, у недељу 11-ог марта извешћемо обилазак села Жлијеби, уз упознавање са његовим вриједним насљеђем градње у камену. Организатор је наша Агенција и коноба Сикимића, уз техничку помоћ ПК „Субра“.

Програм:

10х, проширење поред Цркве Св. Сергеја и Вакха на Подима: окупљање учесника, па наставак сопственог превоза (у колони) до подножја пјешачких серпентина.

10:30, почетак једносатног успона уз Спиле каменим пјешачким путем.

11:30, долазак до Жлијеба и конобе Сикимића. Спајање са групом која би стигла сопственим превозом преко села Камено. Дегустација локалног послужења.

12-12:45, презентација традиционалне технике вађења камена и начина слагања крова од камених плоча, а по жељи и окушавање самих учесника у овом послу.

12:45-13х, обилазак занимљивости села Жлијеби.

13х-13:30, обилазак Цркве Св. Николе, саграђене на платоу са једним од најбољих погледа на улаз у Боку Которску.

13:30-14:30, повратак истим пјешачким серпентинама низ Спиле и завршетак програма.

Тура са пјешачким успоном уз Спиле је погодна за особе у просјечној физичкој кондицији. Потребно је имати одговарајућу обућу и мали руксак са резервном робом и нешто хране и пића. Штапови су такође корисни дио опреме. Телефон, односно фото-апарат и добра воља се подразумијевају! Учешће у догађају је бесплатно, а укључује вођење, причу о занимљивостима краја и дегустацију традиционалног послужења. Учешће је на сопствену одговорност.

Координатор програма „Орјен, планина крај мора“, је Агенција за развој и заштиту Орјена, док су организатори појединачних дешавања:

ПК „Субра“, НВО Орјен „Outdoor“, АК „Нискогорци“, Секретаријат за комуналне послове и екологију, МЗ Камено-Жлијеби, МЗ Сушћепан-Ратишевина-Требесин, НВО „Орка“, коноба Сикимић , НВО ”Еко Бока”, ХПД „Дубровник“ и параглајдинг клуб “Adriafly”.

Програм се реализује уз подршку Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови.