logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

18.03. - Село Убли, живот између мора и планине: шетња, едукација и гастро-кутак

Ublizimski pejzazПроведимо у недељу, 18-ог марта, неколико сати у организованом обиласку занимљивости Убала, села тако близу обале Боке, а опет, толико физички одвојеног од приморја, позивају из Агенције за развој и заштиту  Орјена.

Догађај који укључује обилазак Убала изводи се први пут, а организује га НВО „Еко Бока“ и МЗ Убли, као нови партнер у заједничком програму „Орјен, планина крај мора“, који се реализује уз подршку Општине Херцег Нови и Туристичке организација Херцег-Новог.
Сазнаћемо због чега је ово село баш у толикој мјери прича за себе, баш као и његови становници, или, некадашњи становници, будући да највећи дио некадашњих житеља Убала данас насељава херцегновску ривијеру, док село чека програм ревитализације и неки нови почетак.
Са руба Убала на свега километар растојања почиње море, али до Убала се долази након више од 20 km вожње из Херцег-Новог и то преко планине. Та забаченост Убљане није поштедила бурне историје и освајача, нити устанака и згаришта. Чућемо казивања о свакодневном животу, везаном за земљу и стоку, љетњем уздигу у Орјен и тегобном зимском боравку по пећинама горских страна изнад мора.
Биће ријечи и о неким, данас угашеним занимањима, рецимо-весларима! Обићемо убаљске цркве, двије у самом селу, а једну, Св. Илију, на самом планинском врху (1104 m), мјесто које у сваком погледу плијени пажњу и нагони на размишљање.
UBLIkarta ture 02Окупљање је у недељу у 10h код аустроугарске карауле, на раскрсници путева за Убле и Црквице. До мјеста се долази сопственим превозом (пола
сата вожње од раскрснице у Мељинама), а продужава у организованој колони возила до подножја Дугуње, одакле ћемо пјешице сићи старим серпентинама у само село. У средишту села на Забрежју биће уприличена дегустација домаћег послужења, након чега слиједи обилазак занимљивости, укључујући ублове, врсту бунара по којима су Убли и названи. У завршном дијелу програма, као круна, посјетићемо и Цркву Св. Илије на истоименом врху, са његовим изузетним погледом на Боку Которску.
Тура је погодна за особе у просјечној, па и исподпросјечној физичкој кондицији. Потребно је имати опрему за случај кишовитог времена, одговарајућу обућу и мали руксак са резервном робом и нешто хране и пића. Штапови су такође корисни дио опреме, а не ваља изоставити ни телефон, односно фото-апарат. Учешће у догађају је бесплатно, а укључује вођење, причу о занимљивостима краја и дегустацију традиционалног послужења. Учешће је на сопствену одговорност. Обилазак села је прикладан за све особе са макар минималном кондицијом, док излазак на Св. Илију (који је факултативан), подразумијева и нешто умјешности кретања по планинској стази. Догађај ће бити реализован независно од временских услова (с мањим корекцијама плана), осим у случају екстремних појава (олуја, грмљавина, изузетно велика киша...).