logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Обиљежено 70 година Једриличарског клуба „Југоле Гракалић“: Општини Херцег-Нови признање за дугогодишњу подршку

NasJG10062018Једриличарски клуб „Југоле Гракалић“ представља темељ за очување, развој и промоцију једрења, не само у нашем граду већ у цијелој држави.

Захваљујући њему наш, за свјетске појмове мали, град уписан је у свјетске једриличарске књиге. Херцег Нови има олимпијца у једрењу, Миливоја Дукића и добро организован клуб који је и даље млад, перспективан и спреман да ниже нове успјехе, поручио је предсједник Општине Стеван Катић на обиљежавању јубилеја - 70. година клуба. Њему је директор клуба Предраг Вукчевић уручио захвалницу за дугогодишњу подршку Општине овом спортском колективу.

„Наш Шквер је већ деценијама дом посебних умјетника. Њихов медиј је вјетар, љубав море, слобода вриједност које се не одричу, а сви их знамо као једриличаре. Већ седму деценију они се окупљају у херцегновској градској луци под заставом клуба „Југоле Гракалић“. Чувари су традиције једрења и веслања у Боки Которској и Црној Гори, неодвојиви дио слике Шквера коју сви памтимо и волимо.

Клуб „Југоле Гракалић“ већ 70. година баштини традицију једрења у нашем граду, представља чувара нашег поморског насљеђа, његови чланови нас својим једрима сјећају нас на времена када су нашим заливом пловили једрењаци и чувени капетани попут Петра Желалића, Ива Визина, Матије Змајевића и других“, рекао је Катић.

Од 1948. када је клуб основан, рад, ентузијазам и љубав према једрењу не јењавају, а захваљујући томе превазилазе изазове, нижу успјехе, његују младе снаге, поштују старије чланове и промовишу овај спорт. „Југоле Гракалић“ игра важну улогу у туристичкој промоцији нашег града и од значаја је за развој наутичког туризма. Регате окупљају такмичаре из других држава, а врата клуба отворена су за све који желе да науче више о једрењу и Херцег Новом.

Вриједност, значај и успјеси клуба Југоле Гракалић препознати су и поштовани у заједници. То потврђује чињеница да му је 1972. године додјељено највише општинско признање - Октобарска награда, као и стална подршка раду која стиже из локалне управе.

„Од почетака до данас, Југоле Гракалић је више од спорта. Стјециште је свих генерација, под његовим једрима рађа се и живи љубав према мору и Херцег Новом која траје цијели живот, он је једно са традицијом и менталитетом нашег града, уско повезан са животом људи на новским обалама. Посебно желим да истакнем и захвалим што чланови клуба своје искуство и знање несебично дијеле са новим генерацијама. Жамор и осмјеси малишана које чујемо на Шкверу најбољи су гарант да ће се успјеси низати и у деценијама које долазе“, истакао је Предсједник Општине , додајући да је овај јубилеј права прилика за потврду жеље и намјере да Југоле Гракалић настави пуним једрима ка будућности.

„Упркос изазовима које данашњица пред нас поставља, нема дилеме да је једрењу мјесто на Шкверу. Задатак и обавеза свих нас је да његујемо и преносимо вјековну поморску традицију, и то кроз подршку клубовима који су носиоци опстанка једрења. Један од највећих у Црној Гори је свакако Југоле Гракалић“, закључио је Катић.

Прослави која је приређена у ресторану Палуба присуствовали су представници Општине, стари и млади чланови, пријатељи клуба и једрења.

„У овом дугом периоду било је доста успјеха, падова, развоја клуба и тешких ситуација. Међутим, свему томе смо одољели и данас овај скуп овдје показује да идемо добрим правцем“, казао је директор клуба Предраг Вукчевић.

На историјат и развој клуба подсјетио је један од оснивача, најстари члан, једриличар, љекар и хуманиста, др Ђуро Мусић. Говорећи о својим сјећањима он је присутнима дочарао развој једрења у Херцег Новом, поменуо значајне личности и догађаје.

Управа је уручила захвалнице и признања за подршку клубу. Поред Општине, захвалнице су завриједили једриличарски клубови „Лахор“ из Котора, „Делфин“ из Тивта и „Јово Дабовић“ из Баошића, Лучка капетанија Котор, као и чланови клуба, међу којима су посебан аплауз добили педагог Мирко Вучковић и олимпијац Миливој Дукић. Свечаност су увеличали и најмлађи чланови клуба.

„Ово је заиста један велики јубилеј – 70 година једриличарског клуба. Мислим да је то нешто јако велико, нешто што ми заиста пуно значи и велика ми је част. Надам се да ћу наставити оним путем, који сам давно започео, да ћемо имати разлога за славље још пуно у годинама које долазе“, поручио је Дукић.

Приказан је документарни филм „Једра Новог“ у продукцији куће Media Frame, који је подсјетио на протеклих седам деценија клуба „Југоле Гракалић“.