grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

ПВК Јадран више није градски, већ приватни клуб

  • четвртак, 08 новембар 2018 16:21

08112018Општина Херцег-Нови се не наводи у оснивачким актима ПВК Јадран и самим тим, према новом Закону о спорту, није у власничкој структури клуба.

Одговор на питање по којем основу су међу оснивачима–власницима клуба појединци, али не и локална управа, која је само у последњој деценији уложила око три милиона еура у ПВК Јадран, затражили су челници Општине Херцег Нови. Како је истакнуто на данашњој конференцији за новинаре, Општина Херцег Нови не жели да преузме управљање, већ да дугорочно заштити имовину херцегновског клуба који има традицију дугу скоро један вијек.
Како је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић појаснио, Црна Гора је усвојила нове прописе и Закон о спорту, који налажу пререгистрацију свих спортских друштава и удружења. Локална управа је преко Секретаријата за друштвене дјелатности и спорт активно учествовала у том плану, са јасно израженим ставом да Општина Херцег Нови буде један од власника, односно учесника у процесу оснивања свих клубова који су од значаја за Општину Херцег-Нови. То су ФК Игало, КК Приморје, ЈК Југоле Гракалић и ПВК Јадран.
Поручио је да спортски клубови морају функционисати у складу са законима, као и да је локална управа јасна у ставу да неће финансијски подржавати рад приватних клубова, већ да ће пружати подршку само онима чији је већински власник и аматерским, омладинским категоријама клубова.
-Клубови су испоштовали инпуте који су добили од Општине и пререгистровали клубове на начин да им је Општина сада већински власник. Оно што је остало као проблем је однос ПВК Јадран, јер договори који су важили у претходном периоду нису испоштовани. Представници ПВК Јадран нису испоштовали договор да се заједнички ради на припреми новог Статута и Скупштине, као што су урадили други клубови од значаја за Општину Херцег Нови, казао је Катић.
Секретар за друштвене дјелатности и спорт Дарко Класић нагласио је да међу тридесетак оснивача ПВК Јадран нема Општине Херцег Нови, што је неприхватљиво. Поставио је питање у ком својству су одређени појединци, међу којима и бивши општински функционери, именовани за осниваче још 2012. године, а потврђени као оснивачи-власници на недавно одржаној сједници Скупштине клуба.
-Чисто сумњам да је неко од ових 30 људи уложио приближно и један проценат од средстава које је Општина издвојила за ПВК Јадран. Ако имају доказе, нека их доставе. Општина има доказе о својим уплатама. Имена појединаца има, а општинског имена нема. Зашто се нису уписали у ФК Игало и КК Приморје именом и презименом, а у ПВК Јадран јесу? Одговор на то питање се само намеће, а то је вишемилионска имовина коју посједује ПВК Јадран, а остали општински клубови не посједују, казао је Класић, уз појашњење да Општина Херцег Нови не тражи преузимање или управљање клубом, већ да уђе у власничку структуру ПВК Јадран – јер полаже право на то подршком клубу од његовог оснивања.
Улагање у спортску инфраструктуру и ослобађање дјеце плаћања чланарине
Потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић говорио је о улагању локалне управе у спортску инфраструктуру на територији нашег града.
-До краја ове године ће у потпуности бити завршен спортски терен на Топлој. Требало би наредних дана да дођу подлога, рефлектори и трибине. Имаћемо спортски мини центар, који ће бити на услузи и ОШ “Дашо Павичић”, а која нам је и уступила локацију. У Игалу реновирамо терен код хотела Лајтхаус, у сарадњи са МЗ Игало, а Гомила ће такође добити један спортски мини центар, сличан оном на Топлој, казао је Коњевић.
Потом је најавио планове за следећу годину – израда идејног рјешења за градњу фудбалског центра у Игалу, на локацији повише сервисне зоне. План је да фудбалски центар има главни и три помоћна терена за припреме фудбалских екипа. Ова инвестиција, у вриједности 3,5-4 милиона еура, биће реализована између Фудбалског савеза Црне Горе са једне, и Општине Херцег Нови и ФК Игало са друге стране.
Коњевић је додао да су млађе категорије и чланови ФК Игало и КК Приморје ослобођени плаћања чланарине, што је урађено након успјешно извршене пререгистрације којом је Општина Херцег Нови постала већински власник тих клубова. Истакао је да је на тај начин локална управа омогућила већем броју дјеце из Херцег Новог да се баве спортом и покажу свој таленат, што вјерује да ће имати позитивне ефекте и дугорочно ојачати клубове.