logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Општина Херцег Нови и ПВК Јадран Царине постигли договор

  • понедјељак, 21 јануар 2019 17:00

ohnpvkjadranПредсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и предсједник ПВК Јадран Царине др Ђуро Марић потписали су данас Споразум о регулисању међусобних односа града и клуба.

Споразум ће ступити на снагу након усвајања у Скупштини општине Херцег Нови и скупштини ПВК Јадран,  чиме ће Општина постати власник 30 одсто клуба, 70 одсто припада оснивачима односно члановима скупштине клуба, а за евентуално отуђење имовине биће потребна подршка 4/5 чланова скупштине. На овај начин је практично онемогућено отуђење имовине, што је био један од главних циљева преговора у претходном периоду.
Предсједник Катић задовољан је постигнутим договором. Интензивна комуникација у претходном периоду, уз почетне неспоразуме, резултирала је споразумом којим се дефинишу сви битни елементи за Општину Херцег Нови и ПВК Јадран, као и нови односи између града и клуба. ПВК Јадран је и градски и општински клуб, што је у оквиру овог споразума и дефинисано, поручио је Катић.
Како је казао предсједник ПВК Јадран, др Ђуро Марић, потписавањем овог споразума клуб је обезбиједио за функционисање значајну подршку од стране града, а исто тако потврђена је припадност клуба граду и средини у којој функционише.
-Потписавање овог уговора резултат је међусобног поштовања и уважавања, али и капацитета обје стране да дођу до најбољег могућег рјешења за Општину, град и клуб. Овај уговор ће бити верификован од стране скупштине клуба и Скупштине општине Херцег Нови. Вјерујем да је ово једна нова страна у заједничком дјеловању Општине Херцег Нови и ПВК Јадран, нови почетак и вјерујем да ће резултирати са добрим спортским резултатима, казао је Марић.
ohnpvkjadran1Општина ће наставити да учествује у финансирању клуба сходно проценту учешћа, сваке године ће се тај износ дефинисати, тако да неће бити мањи него што је био претходних година.
Предсједник скупштине клуба Боро Мрачевић истакао је да велику захвалност дугује представнику Општине Херцег Нови др Саву Марићу, који је био својеврсни иницијатор, али и посредник у разговорима између Општине и клуба.
-Чланови који су сада у скупштини клуба укупно имају преко 600 година стажа у Јадрану, а заједно са Општином, и преко 700. Цијело вријеме нам је жеља била да се имовина коју смо деценијама стварали не смије отуђити и да остане за будућа покољења Јадранаша и дјеце из Новога, казао је Мрачевић.
Присутнима се обратио и др Саво Марић, који је нагласио да су разговори вођени више пута, нису били тешки преговори, сем несугласица које су из састанка у састанак рјешавали.
-Драго нам је да смо ми Новљани успјели ово да ријешимо, без посредовања са стране. Свједоци смо да су некад та посредовања ишла на штету читавог града. У ери нових великих и малих проблема у региону који се дешавају, данас иде лијепа вијест из Херцег Новог, и жељели би да будемо примјер свима да се некад неке ствари које у моменту дјелују непремостиве, на крају могу ријешити на прави начин, закључио је др Марић.