grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Обиљежено 78 година од погибије народних хероја Спасића и Машере

NAs17042019На градском гробљу на Савини данас су положени вијенци поводом 78 година од погибије народних хероја Милана Спасића и Сергеја Машере.

Вијенце су положили потпредсједница Општине Данијела Ђуровић, конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, те представници и чланови херцегновског Удружења бораца НОР-а, Матице Боке и Удружења пензионера.
Према ријечима предсједника Удружења бораца НОР-а Михаила Килибарде, народни хероји Спасић и Машера дали су све своје најсветије за олтар домовине, чиме су запловили у вјечне воде будућности. Њима су се, како је казао, придружили хероји као што су Живковић, Ђорђевић, Јовановић и Пажина, али и поручник монитора “Драва”, Александар Берић.
-Истичем ову легендарну тројку, јер су сви служили домовини у Боки которској. У моменту тешке издаје под фашистичком најездом, остају вјерни домовини Спасић, Машера, посада брода монитора “Драва”, на челу са Берићем. Остаје вјеран отаџбини и Митровић, када достојанствено, по ранијем договору и под дејством патриотских снага, остају досљедни слободарској традицији и вјерни својој историји, прошлости, домовини, за вјечну будућност, казао је Килибарда.

Одавање поште народним херојима ове године употпуњено је и изложбом Ненада Милановића из Филателистичког друштва Игало, који је приказао фотографије, жигове, дописнице и историјску грађу, како о палим јунацима, тако и о херојском чину потпања разарача “Загреб”.
Милан Спасић рођен је 1909. године у Београду, а Сергеј Машера 1912. године у Горици. Када је у априлу 1941. године избио рат обојица су служили у Боки, на југословенском разарачу “Загреб”. Италијани су 17. априла ушли у залив и тада је наређено је да бродови буду напуштени, али Спасић и Машера су се одлучили на херојски чин пркоса и протеста против фашистичке окупације и слома Југославије – изазвавши експлозију која је уништила брод и њих одвела у смрт. Спасић је сахрањен на Савини, а Машера у Словенији. Проглашени су за народне хероје 1973. године и били једини који су због дјела учињеног у Краљевској војсци Југославије, проглашени народним херојима социјалистичке Југославије. У Херцег Новом, на Савини једна улица носи њихово име.
Херојски подвиг посаде ријечног монитора “Драва” одвио се 12. априла 1941. године, када је поручник Берић страдао херојском смрћу у окршају са њемачком Луфтвафе на Дунаву код Челарева у Србији.