grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Ново специјално возило за “ВИК”, на рођендан фирме

ggПредузеће “Водовод и  канализација“ Херцег Нови ставило је у погон ново специјално возило за  одржавање канализационе мреже, и то 06. августа, на 64. рођендан фирме.

Комбинована цистијерна за одвоз фекалија и пробијање канализације посједује резервоар за фекалије капацитета 5500 литара, резервоар за чисту воду капацитета 2500 литара, грану за извлачење фекалија, пумпу високог притиска 120 бара.
”Возило које је у предходном периоду кориштено за одржавање градске канализационе мреже и пражњење септичких јама на територији која  није покривена канализационом мрежом, је старо 30 година и због своје дотрајалости није могло у потпуности сервисирати растуће потребе потрошача и све захтјевније одржавање градске канализационе мреже. Зато је борд директора  предузећа донио одлуку о набавци специјалног возила, комбиноване цистијерне за одвоз фекалија и пробијање канализације”, саопштавају из ”Водовода и канализације”.
Тендер за набавку је расписан у  мају мјесецу и након његовог окончања потписан је уговор о набавци  са најповољнијим понуђачем. Овом набавком предузеће је добило возило Mercedes Benz Axor 1824, комбиновану цистијерну за одвоз фекалија и пробијање канализације. Возило је половно, а његова цијена са ПДВ-ом је 88.333,00 €.
Пријека потреба све већег броја захтјева за пражњење као и све учесталије пражњење септичких јама, затим редовно одржавање постојећих пумпних станица и колектора канализације са интервенцијама очепљења на мјестима загушења, као и неизбјежно припајање источног крака колектора (дуж ривијере) гдје се очекују честе интервенције на одржавању, разлози су због којег је одлучено да је неопходна набавка возила за пражњење септичких танкова.
”Подаци говоре да је у 2017. години  стара цистијерна интервенисала 495 пута, било за физичка било за правна лица, од чега су пражњења у периоду мај-септембар била 62% или 307 пута. У 2018. години укупно је испражњено 596 септичких танкова, а у периоду мај-септембар 53 % или 315. У 2019.  години, за првих седам мјесеци интеревнисало се 423 пута на пражњењу, а  за период мај-јул чак 255 пута. Како је стара цистијерна  сасвим израубована, а учестали кварови је избацују из функције, набавка нове са модернијом опремом била је нужна потреба”, закључују у предузећу ”Водовод и канализација”.