NSL29032023Поводом 82 године од смрти најпознатијег Начелника Херцег Новог, Мирка Комненовића, јуче је у Градском музеју који носи његово име отворена изложба фотографија и историјске грађе, у част и славу његовог лика и дјела.

Изложбу је званично отворио предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, а церемонији су присуствовали и Конзул Републике Србије у Црној Гори, Мићо Роговић, посланица у Скупштини Црне Горе, др Тамара Вујовић, предсједник Општине Тиват, Жељко Комненовић, потпредсједник Општине, Мирко Мустур и Секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.
Како је истакао Катић, у свом друштвено-политичком ангажману Мирко Комненовић се показао изванредним на више поља: од обављања функције министра физичког васпитања народа и заступника министра социјалне политике и народног здравља у ондашњој држави, до оснивања и надзирања земљорадничких задруга на подручју Херцег Новог и Боке которске.
“Био је неко ко је са свим својим способностима покушавао, и успијевао, подићи развој привреде и економије, те у великој мјери оснажио културни и просвјетни утицај на херцегновску заједницу”, казао је Катић и додао да историја памти не само Комненовићеве заслуге, медаље и ордења, већ често и оне ствари које нису на понос, у овом случају, италијанској окупаторској сили која је 17. априла 1941. године, ни непуних 20 дана након Миркове смрти, захтијевала да се отвори његов гроб како би се увјерили да он стварно није више међу живима.
“Иако такво чињење изискује сваку осуду, тај потез био је потез окупатора и очајника, пред моралним и политичким титаном какав је био Комненовић”, истакао је Катић и овом приликом подсјетио да је локална самоуправа спровела међународни конкурс за скулпторско рјешење посвећено Комненовићу, које се ради по идеји првонаграђеног на конкурсу, академског вајара Зорана Ивановића из Србије.
Премда је доста тога познато и речено о Мирку Комненовићу, о добру и доброчинитељу треба говорити када год се за то укаже прилика, нагласила је директорица Градског музеја и галерије, Гордана Крунић.
“Вјерујем да сви имамо посебан осјећај када говоримо о човјеку у чијој се кући налазимо и који је све што је стекао оставио народу и граду Херцег Новом. Вечерашњој изложби су претходиле бројне активности које је покренула Општина Херцег Нови, а једна од њих је конкурс за идејно скулптурско рјешење спомен обиљежја Мирку Комненовићу. Изабран је рад Зорана Ивановића из Београда чије идејно рјешење скулптуре, по мишљењу жирија, плијени интелектуалним, визионарским и достојанственим духом, баш онако какав је и Мирко био, човјек који је уживао поштовање у свом граду, држави и шире. Израда је у току и очекујемо да ћемо се скоро окупити и открити спомен обиљежје нашем суграђанину који је животом, визионарством посланика и начелника град градио по мјери своје, али и будућих генерација”, казала је Крунић.

Мирко Комненовић је личност која је обиљежила историју Херцег Новог прве половине 20. вијека до 1941. Скоро да нема националног, економског, културног и спортског пројекта којем није дао свој допринос, рекао је публициста Небојша Рашо.
“На почетку 20. вијека заједно са предузетницима из Херцег Новог забринути најездом странаца, желећи да новац зарађен у Херцег Новом ту и остане и да се при том отворе нова радна мјеста за домаће становништво, радио је на економском препороду Херцег Новог као значајне туристичке дестинације. Резултат тог рада био је хотел Бока са централним гријањем, врућим купкама и свим потребним комфором, задуго један од најљепших хотела на Јадрану. Око хотела установљен је надалеко чувени парк о коме су писали научници-ботаничари”, подсјетио је Рашо.
Изложба ће бити отворена до краја априла.