naslovna16082023VK

У херцегновском Старом граду синоћ је, у склопу 17. Guitar art summer fest-а, отворена изложба „Ја сам ја“ Војислава Воја Килибарде у галерији Sue Ryder, а потом је на Тргу од музике концерт одржао врсни бразилски гитариста Јаманду Коста и музиком загрлио и публику и град, баш као што је енергично али њежно грлио своју гитару са седам жица.

Килибардина изложба је поприште свега што живот значи, са човјеком у кругу који игра, јер игра је вриједност људске егзистенције, отпор репресији и унификацији. Баш тако мисли аутор, Новљанин који је окупио синоћ бројну публику на изложби.

Поставку је осмислила Љиља Мариновић и представила Килибардине слике, колаже, велике формате и минијатуре, плакате, књиге.

„Вечерас славимо љепоту стваралачког процеса, умјетност, али не само то. Вечерас славимо љубав, пријатељство, хуманост и све оно што живот чини подношљивијим када није баш лак“, била је порука Љиље Мариновић.

Килибарда је објаснио да се годинама држи  мисли Петра Лубарде „Ја сам ја и свијет стварам по својој вољи” и додао да вјерује да то треба да чини сваки умјетник јер мора прије свега да буде искрен према себи, дјелу које ствара и публици.

Изложбу је отворила историчарка умјетности Љубица Лазић, нагласивши да назив изложбе подстиче питање ко је у ствари Војислав Војо Килибарда.

Њен одговор је био да је за све он умјетник, мјештанин, саборац, друг, пријатељ, али је изнад свега велики човјек, филозоф и стваралац. Додала је да се у његовом стваралаштву уочава више циклуса, као уосталом у умјетниковом и у нашим животима.

„У његовом раду можемо видјети сав немиран и безграничан стваралачки дух, његов колорит, покрет четкицом, силу његове личности. Радовима поставља филозофска питања, о смислу човјека, међуљудским односима, о самом животу, борби људске душе“, казала је Лазић уз оцјену да је ријеч о умјетнику чији је таленат немјерљив, који оставља траг не само на савременој ликовној сцени Црне Горе него и Балкана и који ће тек имати шта да каже.

С највећом радошћу Лазић је за наредну годину на београдском GASF најавила  нову, велику Килибардину изложбу.

На Тргу од музике настављено је прво вече GASF-а уз свечано отварање и концерт Јаманду Косте.

У име Општине Херцег-Нови и градске Туристичке организације публику је поздравила Наталија Терзић.

„Спој гитаре, неба и мора над Боком гарантују вечери за памћење, којима ћемо прослављати музичку умјетност и пријатељства. Захваљујући Guitar Art Summer fest-у Херцег-Нови је постао регионални и евроспки центар гитарског свијета. Зато велико хвала оранизаторима који су уз Београд и наш град уврстили у ову културну мапу“, рекла је Терзић.

Бразилски гитариста и композитор Јаманду Коста, свјетски познати виртуоз, донио је чаролију емотивног, снажног, технички савршеног извођења специфичне музике с југа Бразила која се смјењивала са нешто мирнијим композицијама

Непосредан, топао, срдачан, причљив Коста је изазивао исту реакцију публике, бурне аплаузе, повике браво и заслужен позив на бис.

Премда је наступао на најпознатијим свјетским музичким сценама концерт пред препуним тргом, публику која је сједала по скалама, староградским бедемима, на самом тргу, памтиће по одличној организацији, невјероватном амбијенту и повезаности извођача и оних који су га без даха слушали.

Вечерас, према најави, публику очекује слично вече на Тргу од музике од 21:00 час Balkan Gypsy Jazz Kvartet, ауторска музика Дејана Крсмановића, као и познати  jazz стандарди.

Генерални покровитељи XVII Guitar Art Summer Fest су Општина Херцег-Нови Култура и млади Општина Херцег-Нови, Херцег-Нови Tourism Board - Туристичка организација Херцег-Нови, амбасаде Бразила и Шпаније, Европска унија у Црној Гори, бројни партнери и пријатељи.