logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Херцег-Нови званично у европској карневалској породици

NasKar17052017Херцег-Нови и карневалска група НВО “Машкаре” и званично су постали чланови Федерације европских карневалских градова (FECC).

Одлука о званичном пријему у чланство саоштена је на јуче одржаној генералној Скупштини у Валети, којом је предсједавао предсједник FECC-a Henry van der Kroon.

Годишној конвенцији FECC-а на Малти присуствује преко 20 нација са 180 уцесника. Општину Херцег Нови представља секретар за културу Радован Булајић, а НВО „Машкаре“ Иван Пеулић.

Општина Херцег-Нови је захваљујући активностима у портеклом периоду обновила чланство, чиме се наш град враћа у групу градова са признатом карневалском традицијом, гдје му је и мјесто.

Обнављању чланства значајно је допринијела новска невледина организација „Машкаре“, која је као карневалска група примљена у Федерацију.

Захваљујући сарадњи Општине Херцег-Нови и НВО „Машкаре“ наш град је у послиједње двије године био представљен на 11 карневала у региону, што је и било основа за поновни позив за чланство у FECC.

Чланством у FECC Херцег-Нови обезбјеђује међународне контакте кроз организацију карневалских свечаности, добија шансу да као град учествује на иностраним карневалима, а онда и да групе из тих земаља буду наши гости.

FECC је основан 1980. године и од тада окупља јавна тијела, невладине и аматерске организације, у циљу очувања и промовисања карневалске традиције као културног насљеђа сваког од чланова. Од 2001. године чланство се шири и на градове ван граница Европе. Бити дио FECC-а доприноси удруживању културних и фестивалских ресурса, јачању веза међу градовима и људима, као и бољој туристичкој промоцији градова и држава.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo