logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Отворен 31. ФФХН-МФФ: Најјача веза Новог и филма

naShff2017Филмски фестивал Херцег Нови-Монтенегро филм фестивал отворен је синоћ 31. пут на пуној тврђави Канли Кула.

Присутнима се у име града домаћина обратио предсједник Општине Стеван Катић. Изразио је задовољство што Фестивал ни након што је закорачио у четврту деценију није престао да се креће узлазном путањом, да напредује и развија се као манифестација од посебног значаја за културу Црне Горе, која с правом добија све већи значај у региону и Европи.

Како је рекао, новски Фестивал је уистину много више од седам дана између отварања и затварања. То Показује чињеница да су међу креаторима овогодишњег издања младе снаге – оне генерације које су уз Фестивал сазријевале, људи који су додир филма осјетили управо у Новом, можда и по први пут.

”Од када је ова прича почела, на иницијативу Новљанина Милана Жмукића, Филмски фестивал је дио културног идентитета Херцег Новог и Црне Горе, кључна позиција у развоју и промоцији црногорске кинематографије, један од главних аргумената Херцег Новог као града културе и умјетника. Он је наша неизоставна веза са људима из свих крајева свијета, повод за неке нове сарадње. Важна је окосница за даљи развој културног туризма и понуде, што је намјера и амбиција града Херцег Новог. Филмски фестивал најјача је веза Новог и филма”, поручио је Катић.

Пожелио је присутнима да наредних дана уживају у филмовима о којима причају регион и свијет и у освјеженим програмским рјешењима, те да нашем граду и Фестивалу нових снага никада не понестане.

Присутинима се у име Министасртва културе обратио министар Јанко Љумовић. Истакао је да филм има немјерљив и незамјенљив значај за једну заједницу, јер нам пружа прилику да сагледамо свијет око нас из углова који нам нијесу често доступни. Увјерен је да ће фим опстати упркос хиперпродукцији дигиталних слика и брзини комуницирања.

”Све европске земље посвећене су чувању и унапређењу кинематографије како због кохезивне улоге коју посједују покретне слике за саму заједницу, тако и због тога што кинематографија представља значајан економски и креативни ресурс који генерише културни развој и посебно данас битно, платформу за интеркултурни дијалог. Вјерујем да ћемо и ове године бити богатији за мноштво тих особених искустава и добрих филмова. Филмски фестивали су ту да нам понуде управо такве филмове, а фестивал у Херцег Новом је једна од најљепших позорница за сусрет и промоцију култура”, казао је Љумовић.

Манчевски: Филм чини да нам срце куца брже

– Филм можда не може да промијени стварност, али може да учини да нам срце брже закуца. Због те могућности смо се овдје окупили ми који правимо филмове и ви који волите филм – казао је прослављени македонски редитељ Милчо Манчевски и отворио Фестивал.

Услиједио је традиционално спектакуларан ватромет, а потом су приказани филмови “Мушкарци не плачу” босанско-херцеговачког редитеља Алена Дрљевивића и француски “Силник” Мишела Азанавицијуса.

Готово без даха, публика на Канли кули је будно пропратила филм „Мушкарци не плачу“, награђиваног босанско херцеговачког редитеља Алена Дрљевица. Након филма, херцегновској публици поклонио се један од протагонист филма Борис Лер.

Потом је услиједила пројекција филма Мишела Азанавицијуса “Силник” посвећен животу славног Зан Лик Годара.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo