logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Одлучност Општине да ревитализује Кућу Ива Андрића: Одржан први радни састанак са тимом експерата

NasKIA02102017Протеклог викенда одржан је први радни састанак представника Општине Херцег Нови и експертске групе која ће радити на пројекту ревитализације Куће Ива Андрића.

Састанку је испред Општине Херцег Нови присуствовао предсједник Стеван Катић са сарадницима, док је тим експерата био у саставу: књижевни историчар, културолог и лексикограф др Владимир Рогановић, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду и управник Центра за музеологију и херитологију при истом факултету проф. др Драган Булатовић и културолог Димитрије Вујадиновић.

Сусрет је инцирала локална управа, вођена намјером да се кућа Нобеловца на Топлој коначно стави у функцију.

С тим у вези, састанак је одржан управо у овом објекту, а претходио му је обилазак Куће и констатовање тренутног стања.

Представници Општине исказали су одлучност да се објекат ревитализује на начин да има међународни културни, образовни и туристички значај који му припада. Истакли су спремност да се одмах по сачињавању плана крене у процес реализације, те да објекат буде отворен до наредне туристичке сезоне.

Члановима експертског тима изнијети су основни правци размишљања представника градске управе о даљој функцији Андрићеве куће. Како је речено, објекат треба да буде приведен намјени поштујући историјат, аутентични амбијент и лик и дјело чувеног писца.

Од стране експертског тима предочене су основне идеје, разрађене раније на серији састанака чланова групе. Истакли су значај планског и стручног вођења процеса ревитализације, како би се од идеје до реализације дошло на најбољи начин.

Такође, чланови тима су информисали да су у протеклом периоду били у контакту са најрелевантнијим институцијама које се баве заоставштином Ива Андрића – Андрићевом задужбином и Музејем града Београда под чијом је надлежности Спомен дом Ива Андрића. Представници обје институције изразили су начелну спремност да се укључе у ревитализацију куће, у обиму који експертски тим буде сматрао потребним.

У наредном периоду слиједи израда СWОТ анализе, израда Обрасца пројекта, Плана пројекта и Пословног плана који би најбоље одговарали потребама локалне средине. Према постигнутом договору, експертски тим ће у наредном периоду сачинити Пројекат, након чега ће бити уприличен нови састанак ради договора о даљим активностима.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo