logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Представљањем серијала „На веслу прича“ започели Октобарски дани: Бока као главни јунак прича

NAsNVP05102017Серијал „На веслу прича“ посвећен Боки Которској представљен је синоћ у фоајеу дворане Парк. Овим програмом отворени су Октобарски дани посвећени Дан општине Херцег Нови, који се обиљежава 28. октобра.

Публици у Новом приказане су двије епизоде серијала, оне у којима су наратори наши суграђани: „Царска рупа“ у којој говори Жељко Старчевић и „Вуковића млин“ са Оливером Доклестић. Аутори су, сједећи у баркама, једно у херцегновском, а друго у тиватском заливу, водили кроз одабране, занимљиве приче са порукама о вриједностима које не смијемо заборавити.

Представљању су присуствовали представници Општине Херцег Нови, која је подржала пројекат, чланови Матице Боке и заинтересовани грађани.

Главни јунак свих ових прича је јединствена и непревазиђена Бока, казао је Жељко Комненовић, извршни продуцент овог заједничког пројекта “Матице Боке” и Удружења „Шта хоћеш“.

Како је додао, серијал иза себе има три успјешне сезоне приказивања на Радио телевизији Србије, а ово је први излет „барке и весала“ ван граница Србије. О Боки је говорило осам аутора, па ће поред Жељка Старчевића и Оливере Доклестић бројна публика имати прилику да чује и приче: Власте Мандић, Вука Крњевића, Маша Чекића, Невена Станичића, Синише Луковића и Зорана Мујбеговића. Приказивање на РТС-у почиње половином новембра.

Ауторка Оливера Доклестић истакла је добро дружење током рада на пројекту који је за њу необично, лијепо искуство. Похвалила је екипу и захвалила се њима и Матици Боке на сарадњи.

„Мислим да ће овај серијал наићи на пуно позитивних реакција и да има много материјала да се прошири. Овдје имамо прегршт интересантних људи, који итекако воле Боку и имају шта да кажу“, истакла је Доклестић.

Аутор Зоран Мујбеговић казао је да овај серијал није форма коју знамо као документарни филм, већ нешто сасвим ново и другачије, али је такође добар документ о томе шта јесте Бока.

„Бока нас је све водила кроз ово“, казао је Мујбеговић.

Директор фотографије Часлав Петровић захвалио се на прилици да ради серијал баш у Боки и током процеса још ближе упозна њене љепоте. Најавио да ће у новембру у Тивту бити отворена изложба фотографија које је снимио током реализације пројекта и позвао заинтересоване да је посјете.

О дружењу са интелектуалном елитом Боке Которске говорио је и идејни творац и редитељ серијала Растко Шејић. Описао је ово искуство као невјероватно и објаснио да је жеља била да забиљеже оно што је духовно и природно платно Боке, те да серијал остане као трајни документ.

Захвалио се онима који су помогли снимање девет епизода серије: Општини Херцег-Нови, Општини Тиват, Туристичкој организацији Тиват, Порто Монтенегру и компанији Луштица Беј.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo