logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Отворени Дани нордијског филма у Херцег Новом: Дани филма и пријатељства

NASLOVNA Dani nordijskog filmaСмотра Дани нордијског филма отворена је синоћ у дворани Парк.
”Волио бих да ова манифестација буде само први степеник наше сарадње са Општином Херцег Нови и свима вама. Сигурно је да ћемо се опет срести, да се још боље упознамо”, поручио је замјеник амбасадора Шведске Јоаким Верн који је присутне поздравио у име нордијских земаља.


Nord01Како је рекао, Дани нордијског филма су резултат изузетно значајне сарадње Шведске, Норвешке, Данске и Финске, која је услиједила након година сукоба, а темељи се на снажној вези између народа и осјећају заједничких интереса.
Верн је искористио прилику да захвали партнерима: Општини Херцег Нови, ”Херцег Фесту”, агенцији ”McCann” и Нордијском савјету министара, као и свима који су издвојили вријеме да посјете пројекције.
Савјетница предсједника Општине Тамара Вујовић казала је да је радује што управо данима филма пишемо нову страницу сарадње Херцег Новог са нордијским земљама.  
Nord02”Грађани овог дијела Европе чести су и ради гости Херцег Новог, пријатељи нашег града. Ипак, чини ми се да Новљани нису превише упознати са кинематографијом нордијских земаља, која последњу деценију доживљава прави процват. Филм је сјајан начин да ближе упознамо културу нордијских народа, њихову естетику и менталитет. Вјерујем да ћемо се током наредна три дана још боље повезати и разумјети, што ће ову манифестацију учинити не само данима филма, већ и данима пријатељства”, казала је Вујовић.
Додала је да поред социјалног, умјетничког и едукативног, Дани нордијског филма имају још један важан аспект – истичу значај снажне регионалне сарадње на којој треба упорно радити и показују нам колико успјешни могу бити такви пројекти.
Вујовић се захвалила амбасадама нордијских земаља на прилици да публика у Херцег Новом ужива у данима филма који уједињују четири земље и истакла посебно задовољство што су они дио Октобарских дана посвећених Дану наше општине, чији је град-пријатељ већ пет деценија норвешки Левангер.
О нордијском филму говорио је филмски критичар Вук Перовић, који је истакао какво богатство нордијска кинематографија нуди свијету и колика је снага аудио-визуелне индустрије ових сјеверноевропских земаља.
”Скандинавски аутори су једна од најљепших адреса у савременој свјетској кинематографији”, истакао је Перовић, позвао да уживамо у овим данима и никако не пропуштамо филмове.
Публика је синоћ имала прилику да у великој сали погледа шведски филм  ”Не жали за мном” и дански ”Да скратимо причу”.
Током наредна три дана слиједе још четири остварења, која ће бити приказана у малој сали дворане Парк.
Данас је на репертоару фински ”Човјек без прошлости”, побједник Канског фестивала 2002. године и вишеструко награђивано остварење Акија Каурисмакија. У другом термину биће приказан дебитантски документарни филм младе норвешке редитељке Шарлоте Блом ”Остати жив”.
У суботу, 7. октобра на репертоару је норвешки документарни филм ”Оптимисткиње”, а потом и ”Непознати војник” из Финске.
Последњег дана, у недељу, очекује нас данска драма „Кључеви кућа у огледалу“ и шведски документарни филм „Дјевојка која ми је спасила живот“.
Пројекције почињу у 18 и 21 сат, а улаз је слободан.

Репертоар , .jpg (127 kB)

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo