logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Кућа Ива Андрића као меморијско-продукцијски комплекс и мјесто хармоније

NasSK28112017Чланови експертског тима који ради на пројекту ревитализације Куће Ива Андрића у Херцег Новом састали су се протеклог викенда са руководством Општине и представили Предлог просторног рјешења који, као интергрални дио Студије изводљивости, Кућу предвиђа као меморијско-продукцијски комплекс са парком хармоније, достојан живота и дјела јединог Нобеловог лауреата међу Јужним Словенима.

Резултате детаљног истраживања живота Андрића у Новом и анализу стања, као и на њима заснована пројектна рјешења и SWOT анализу, предсједнику Општине Стевану Катићу и сарадницима представили су чланови пројектног тима: књижевни историчар, културолог и лексикограф др Владимир Рогановић, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду и управник Центра за музеологију и херитологију при истом факултету проф. др Драган Булатовић и културолог Димитрије Вујадиновић.

Чланови пројектног тима истакли су важност заједничког дјеловања локалне управе и тима који су удружили креативне и продукцијске снаге у заједничкој жељи да Херцег Нови ревитализацијом Андрићевог дома добије мјесто културе које ће бити на понос и Новљанима и свим гостима нашега града. Констатовали су да међупартнерска сарадња тече изузетно добро у свим аспектима: у погледу рокова, договора и изузетно конструктивне комуникације.

У спровођењу пројектних активности као водиља је узето Андрићево увјерење – „живјети што достојније, у складу свог времена“. Тако је коначан циљ да дом Ива Андрића буде меморијско продукцијски комплекс - мјесто сјећања, али и одржавања културних програма, повезивања образовних и културних установа, организација и појединаца у земљи и шире.

Важан дио комплекса је врт, којем је Андрић посвећивао посабну пажњу. Према свједочењима његових савременика и пишчевим записима, ово је мјесто на којем је са супругом Милицом Бабић доживио личну хармонију, што га чини јединственим у свијету. Идеја је да врт буде обновљен према списку биљака који је сачинио писац, што ће бити посао пејзажних архитеката и стручњака за хортикултуру. У наредном периоду, у складу са пројектном динамиком, слиједи финализација архитектонског пројекта уређења терена, како би радови у врту и у кући могли да почну што раније.

„Кућа Ива Андрића треба да буде мултикултурални центар који ће додатно бацити још један сноп свјетла на Херцег Нови као град умјетника, умјетности и богате културне баштине“, истакао је др Рогановић. Како је закључио проф. др Булатовић, управо ће „креативно-продукцијски дио, односно они садржаји који ће су у кући дешавати, представљати истински залог да ће Кућа живјети у пуном капацитету“.

Увиђајући изузетну важност промишљања представника локалне заједнице, Општина је дан раније организовала и отворени састанак експертског тима са представницима невладиног сектора и културним и туристичким посленицима града, како би чула њихова запажања и сугестије. У конструктивном духу, више од три сата разговарано је о идејама које би могле допринијети бољој валоризацији Андрићеве куће.

Веома је важно да Новљани Кућу Ива Андрића доживе као мјесто гдје ће радо да одлазе, јер без тога ни најгенијалинији пројекат у култури није могуће реализовати на прави начин, поручено је на састанку.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo