logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Фешту од мимозе, рибе и вина ништа не може прекинути

NASFesta2018„Настављамо традицију једне од најпознатијих манифестација, не само у Црној Гори него и много шире у региону. Ријетко који град се може похвалити континуираном организацијом оваквог празника.

Празника који су Новљани утемељили прије 49. година. Празника који је посвећен мимози, предивном цвијету које пркоси зими и цвјета у фебруару“, поручио је први човјек Херцег Новог, предсједник Општине Стеван Катић иситичући да Фешту од мимозе, рибе и вина ништа не смије и неће прекинути, па ни лоши метео услови. 

Тако је и ове године настављена традиција пучке Феште дуж херцегновске ривијере, гдје су од Кумбора до Баошића организатори, Општина Херцег Нови и ЈУК Херцег Фест обезбиједили 1000 килограма рибе спремане на 12 предивно уређених пунктова-ватри и по 1000 литара вина и пива, који су бесплатно дијељени посјетиоцима захваљујући спонзорима - фирмама Плантаже и Требјеса. 

Према традицији, централни дио Феште од мимозе, рибе и вина је био у Баошићима испред Дома Културе, гдје је неколико хиљада посјетилаца са одушевљењем испратило нову кореографију наступа мажоретки и Градске музике.

Подсјећајући да је Празник мимозе утемељен као почаст жутом цвијећу, али и као културно туристичка манифестација са намјером да Херцег Нови не буде дестинација само за љетну сезону, већ да туристичка сезона код нас крене у фебруару и траје практично преко цијеле године, предсједник општине Стеван Катић је изразио увјерење да је град на одличном путу да ту идеју и реализује.

,,То доказује број гостију који је ових дана у нашем граду, али и велики број гостију који су најавили своје доласке и који свакодневно пристижу у разним туристичким аранжманима уговореним са нашим туристичким радницима и хотелима. Заиста имамо велики број гостију из региона и рекло би се да је караван који је ове године обишао градове у окружењу, додатно допринио јачању већ познатог имиџа Празника мимозе и донио додатни број туриста у наш град“, констатовао је Катић. 

Међу бројиним гостима Херцег Новог на Фешти од мимозе, рибе и вина били су и званични представници градова Мали Зворник, Врбас, Чајетина, Лучани, те предсједник Општина Котор, Владимир Јокић, као и конзул Републике Србије, Зоран Дојчиновић, али и делегација пољског града Лобеца која већ неколико дана борави у званичној посјети Херцег Новом.

Градоначелник Лобеца Пјотр Ћвикла је изразио задовољство почетком сарадње двају града и поновио да се она мора темељити на пријатељским односима и размјени културних остварења. Стога је и упутио позив да 50 особа из Херцег Новог буду гости на фестивалу дувачких оркестара који се у Лобецу одржава од 28. јуна до 3. јула, а гдје би као ,,идеални гости били мажоретке и Градска музика Херцег Нови“.

Фешту од мимозе, рибе и вина је пратио и рекордан број медијских кућа из Црне Горе и сусједних држава.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo