logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Народ пресудио Црвенку Сурлашићу

Nas26022018На Тргу Николе Ђурковића, испод градске Tоре, синоћ је спаљен главни „кривац“ Црвенко Сурлашић, за све проблеме који су током прошле године задесили наш град, од најезде сурлаша до пожара на Луштици.

У процесу суђења учествовали су поткупљени и компромитовани судија Слободан Непристрасни, улизица и бестидник Арлекино, Љубинко Похотни – Труфалдино, Арлекинов зли брат близанац, као и индолентни и збуњени адвокат одбране Бранислав Датула.

-Оптужени је крив по свим тачкама оптужбе, а бога ми и одбране! Суд га кажњава смртном казном – паљењем, гласила је пресуда Црвенку Сурлашићу, након чега се приступило завршном чину 49. Празника мимозе, а након чега је рок група Ван Гог одржала концерт за Новљане и госте нашег града.

Прије прикључења поворци ка градском тргу, руководство Општине Херцег Нови, на челу са предсједником Стеваном Катићем, примило је делегацију Федерације европских карневалскх градова (ФЕЦЦ), у саставу: предсједник Чивијашког карневала, Шабац, Радушко Јанковић, предсједница асоцијације пријатељи Панчева, карневал Панчево Зорана Владу, потпредсједник интернационалног борда ФЕЦЦ, Ријека, Јосип Силов, секретарка ФЕЦЦ Хрватска, Ријека, Бранка Ренко Силов, Туристичка заједница града Ријека, Хелга Вечериновић, предсједник ФЕЦЦ-а Црна Гора, Котор, Бранко Ђурица, доградоначелник Ријеке Марко Филиповић, замјеник начелнице општине Вишково Денис Младенић, НВУ „Машкарада“ Тиват, Лазар Божовић, као и по један представник карневалске групе сваког града: Шабац, Панчево, Струмица, Ријека и Вишково.

Катић је поздравио госте и позвао их на следећи, 50. Празник мимозе, уз ријечи да је потребно градити мостове сарадње и пријатељства. Испред Општине Херцег Нови, састанку су присуствовали и потпредсједник општине Милош Коњевић, савјетница предсједника Тамара Вујовић, директорица ЈУК Херцег фест Гордана Поробић Крцуновиц, секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

Доградоначелник Ријеке Филиповић захвалио се на гостопримуству, те уз кратку ретроспективу, образложио како се карневал код њих развијао, уз осврт на еконосмку исплативост. Он је подсјетио да су прије двије године били у посјети Општини Херцег Нови, када се разговарало о прекограничној сарадњи, уз констатацију да на том пољу увијек има простора за напредак.

Потпредсједник интернационалног борда ФЕЦЦ Јосип Силов је у име предсједништва чиститао нашем граду поновни пријем у ФЕЦЦ (конвенција на Малти прошле године), те Катићу, Коњевићу и Поробић Крцуновић уручио медаље “звијезде похвале“ ФЕЦЦ-а.

Зорана Владу истакла је да је Општина Херцег Нови била добар домаћин, али и труд и залагање НВО „Машкаре“, како на организацији, тако и на промоцији нашег града у државама региона. У име града Панчева, руководство нашег града позвано је на њихов карневал. Гости из Ријеке позвали су Општину Херцег Нови да присуствује на каренвалу у Ријеци идуће године, са посебним акцентом и на 2020. годину, када ће тај град бити Европска пријестоница културе.

У пријатељској атмосфери сви гости су представили карневале у својим градовима и земљама, уз кратак осврт на традицију, обичаје и историјате манифестација, након чега су се сви заједно упутили према градском тргу на суђење Црвенку Сурлашићу.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo