logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Катић: Дани музике не праве компромисе кад је у питању квалитет

NAsKul11072018Међународни дани музике су традиција херцегновске културне сцене и тај фестивал никада не прави компромисе када је у питању квалитет, поручио је градоначелник Херцег Новог, Стеван Катић  на отварању јубиларних 35. Дана музике.

Фестивал, који ће трајати до 20. јула, почео је синоћ на Канли Кули, концертом београдског академског хора Цоллегиум мусицум „Одјеци“ у част маестре Даринке Матић Маровић, којој су Катић и умјетнички директор Фестивала Борис Краљевић уручили Плакету за допринос музици и граду Херцег Новом.

Катић је истакао да, захваљујући пијанисти и педагогу маестру Борису Краљевићу, продуценту Херцег фесту, бројним врсним умјетницима из цијелог свијета, као и вјерној публици, Дани музике трају већ три и по деценије „и трајаће, сигуран сам, бар још толико“.

Он је рекао да је посебна част што су Дани музике отворени концертом посвећеном Матић Маровић, која је, како је рекао, велика жена која живи музику, „неисцрпне енергије и посвећености, каква се ријетко сријеће, од које су учили и на коју се угледају многи врхунски музичари“.

„Прва жена диригент, прва жена декан Факултета музичке умјетности, прва жена ректор у Србији, иза које је на хиљаде концерата широм планете, Даринка је увијек остала везана за Боку и свој Херцег Нови. Ово вече је само прилика да јој се малим дијелом одужимо за све што је дала свјетској музици и нашој култури“, истакао је Катић.

Организовање Дана музике, али и осталих фестивала и програма, како сматра, јасни су показатељи да „ми стварамо, доприносимо и остављамо нешто за собом, град културе, који је понос свих Новљана“.

„Остаје ми да вам пожелим да уживате у концертима 35. Дана музике, одлутате и пустите да вас љепота звука, језика над језицима, повеже, помири, опусти и обрадује“, поручио је Катић.

Умјетнички директор Фестивала Дани музике, пијаниста Борис Краљевић, казао је да да се на Фестивалу поздрав изговара једнако срдачно на језицима свијета и језиком музике, који је свима разумљив.

„Традицију чувамо већ 35 година. Поносни смо на оно што смо до сада урадили, и са радошћу планирамо нове фестивале“, рекао је Краљевић.

Тридесетпети рођендан и 15 година од обнављања Фестивала заслужују, како је истакао, дарове и прославе.

„Прави дар за овај Фестивал и умјетнике, који на њему тек треба да наступају у годинама које долазе, биће нови инструмент, који ће омогућити још одважнији приступ у одабиру програма“, рекао је Краљевић.

Он је истакао да су куповину новог клавира за Дворану Парк, омогућиле донације компаније ОХМ Мамула Монтенегро, умјетника који су наступили на 34. Данима музике, појединаца, удружења грађана и „наравно снажна финансијска подршка локалне заједнице“.

„Прослављамо јубилеј херцегновског фестивала умјетничке музике концертом на најљепшој позорници Медитерана-Канли кули, али истовремено славимо једну велику каријеру даме, која је једна од нас, Новљанке која је музици посветила живот - маестре Даринке Матић Маровић. Славећи таленат, рад и посвећеност, вјерујемо да одређујемо систем вриједности и утичемо на нашу будућност“, рекао је Краљевић.

Централна сцена Фестивала биће Дворана Парк, у којој ће, како је најавио, 12. јула наступити млади црногорски пијаниста Андрија Јововић, који ће се представити дјелима Баха, Бетовена и Шопена.

„То ће бити прва прилика да чујете, како смо диван инструмент добили у Дворани Парк и какве све узбудљиве сусрете са врхунским умјетницима, пијанистима, тек можемо да планирамо и, сигуран сам, остваримо“, казао је Краљевић.

Секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови, Ана Замбелић Пиштало, рекла је да је, са много оправдања, Плакета Дана музике за допринос музици и граду Херцег Новом, припала диригенткињи „импресивне каријере“ Даринки Матић Маровић.

„Образложење за допринос музици, једноставно је дати. Госпођа Матић Маровић је дириговала на више од десет хиљада концерата, прославила недавно 45 година академског хора Collegium musicum, кога зову њеним чедом, али и 35 година на челу хора Обилић“, навела је Замбелић-Пиштало.

Она је истакла да Матић Маровић и хорови, које је деценијама умјетнички обликовала не знају за неуспјехе, „а освајали су свјетски познате музичке сцене, осим Карнеги хола, и чувену Златну дворану у Бечу, Конзерваторијум Чајковски у Москви и Родио театар испод Акропоља“.

Према њеним ријечима, Матић Маровић је, годинама пред наступ, генерацијама упућивала савјет да буду насмијане.

„Вечерас се са радошћу, љубављу, са много добре енергије осмјехнимо заједно, овом одавно заслуженом признању, а музика неке каже све што није стало у ријечи“, поручила је Замбелић Пиштало.

Диригенткиња, Даринка Матић Маровић, рекла је да не постоји љепши тренутак од оног када, како је додала, од својих, тамо гдје је рођена добије Плакету за допринос граду Херцег Новом и музичкој умјетности.

„Не може се упоредити добијање ове награде ни са једном од многих, које сам до сада добијала и у свијету и код нас. Гостовала сам скоро у свим земљама свијета, трудећи се да дух наше културе и име овог града пренесем публици, која ми је узвраћала аплаузима и одушевљењем. Драго ми је да се у низу добијених признања, налази и ово, које је моме срцу најближе и најдраже“, рекла је Матић Маровић.

Покровитељи Фестивала Дани музике су Општина Херцег Нови, Туристичка организација Херцег Нови и Министарство културе Црне Горе, извршни продуцент ЈУК Херцег фест, спонзори Хунгуест Хотел „Sun Resort“ и компанија “Blue Line”, а донацију за нови концертни клавир обезбиједили су локална управа, компанија ОХМ Мамула Монтенегро, умјетници 34. Дана музике и појединачни донатори.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo