logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Почео 16. МСК Трг од књиге: Књиге омогућавају људима да разумију мисли и културе које нису познавали

NASTK23072018Књиге отварају свијет и омогућавају људима да разумију мисли и културе, које раније нису познавали, као и да уче о мјестима на којима нису били и на којима, можда, никад неће бити, поручио је норвешки писац Ерленд Лу.

Он је то казао на отварању 16. Међународног сајма књига Трг од књиге 2018. у Херцег-Новом, чији је овогодишњи мото „Свијет књига је најљепши свијет који је човјек створио“, а који указује на значај читања и књиге као цивилизацијског домета у односу на изазове савременог друштва, доколице и лаке забаве.

Лу је казао да је за њега „фантастично“ што његове књиге постоје у овом дијелу Европе, напомињући да је много пута био у Србији, али да је у Црној Гори први пут.

„Одрастао сам слушајући многе позитивне ствари о старој Југославији, која више не постоји, али мало можда и постоји. Моји бака и дека су говорили о Југославији и имали су везе и познанике овдје и та познанства настала су за вријеме рата“, објаснио је Лу.

Осврћући се на изјаву предсједника Сједињених Америчких Држава (САД), Доналда Трампа, да су Црногорци агресиван народ, Лу је казао да му је циљ да скрене пажњу на оно што се дешава у свијету у којем важне особе не читају књиге.

„Читао сам интервју са Трамповим биографом, прије него што је био изабран за предсједника. И рекао је да Трамп, вјероватно, није прочитао ниједну књигу од почетка до краја својевољно и видимо резултат тога сада“, сматра Лу.

Према његовим ријечима, најважније је окупљати се, одати почаст књизи и разговарати о њој.

„Књиге нам отварају свијет и омогућавају да разумијемо људе, просторе, мисли и културе, које раније нисмо познавали. Учимо о мјестима на којима никада нисмо били и на којима, можда, никад нећемо бити. Био сам на многим фестивалима, али увијек размишљам да је то једна од најважнијих ствари, које ја могу да учиним“, казао је Лу.

Лу је добитник бројних књижевних награда, између осталих награде Министарства културе Норвешке и Европске награде младих читалаца, а његови романи су преведени на више од 20 свјетских језика.

Предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић, казао је да је Белависта од синоћ трг од књиге у граду од књиге и писаца.

„Шеснаесту годину заредом, на овом прелијепом мјесту, састају се ријечи, писци и читаоци, млади и старији. Стижу нам нови јунаци, њихове приче и приповједачи. Укрштају се различите судбине, осјећања, слике и снажне поруке, најљепшег свијета, који је човјек створио- књиге“, поручио је Катић.

Ове године је, како је рекао, учињено много како би се оправдала важна и вриједна титула, коју Херцег-Нови носи „град писаца“.

„Недавно смо отворили Музеј Његошева школа, посвећен времену, када је у Херцег Новом учио најистакнутији црногорски владика и пјесник. Вратили смо у Нови Ива Андрића, оживјевши програмима кућу нобеловца, која је тренутно у реконструкцији. На трагу те мисије налази се и Међународни сајам Трг од књиге, који враћа нијему учитељицу живота на мјесто које јој припада, у центар наше пажње“, појаснио је Катић.

Разноврсни програм приремљен ове године, како је навео, отвара у срцу Херцег Новог свијет исказан ријечима Стефана Митровог Љубише, Мике Антића, Ерленда Луа, Виде Огњеновић, Владимира Пиштала, Милована Витезовића и многих других.

„Хвала градској библиотеци и читаоници, Секретаријату за културу и образовање и спонзорима Сајма што су нас и ове године окупили око заједничког добра-књиге. Остаје ми да пожелим да током наредних седам дана уживате у јединственој смотри издаваштва, насловима домаће и стране књижевности и литературе, програму за најмлађе, музици, дружењу и овом дивном амбијенту“, рекао је Катић.

Академик Радомир Ивановић, говорећи о књижевном и политичком дјеловању Стефана Митрова Љубише поводом 140 година од његове смрти, казао је да наука још дефнитивно није разријешила којем стилском раздобљу припада Љубиша.

„Мој коначни закључак, послије тридесет година бављења, је да Љубишу и његово дијело у цјелини треба уврстити најприје у класични реализам, а затим у критички реализам у ужем смислу посматрања“, рекао је Ивановић.

Он је рекао да дјело Стефана Митрова Љубише представља мост између смртног и бесмртног и да је послужило као инспирација савременим ствараоцима.

„Исидора Секулић је рекла да је Љубишино дјело чиста класика и овејано духовно благо“, навео је Ивановић.

Према његовим ријечима, наше вријеме се у потребној мјери одужило Стефану Митрову Љубиши.

„Овоме се писцу јесмо одужили, али то не мијења наш положај. Писац и даље остаје заслужник, ми и даље остајемо дужници“, казао је Ивановић.

У потеско-музичком колажу, насловљеном по стиху Мирсолава Мике Антића „Да ли сам свуда гдје су ми трагови“, драмски умјетник Војислав Воја Брајовић говорио је одломке из дјела познатих пјесника и прозних аутора, уз звуке гитаре проф.др Уроша Дојчиновића.

Сајам ће трајати до 28. јула, а биће представљена дјела Ерланда Луа, Јицака Бар Јосефа, Виде Огњеновић, Дејана Атанацковића, Владимира Пиштала, Ранка Павићевића, Милована Витезовића, Ружице Васић и Бориса Јовановића Кастела. О књигама ће говорити Јасна Новаков Сибиновић, Гојко Божовић, Зоран Хамовић, проф. Др Михајло Пантић, Ненад шапоња, Вида Огњеновић, др Зоран Живковић, Драгољуб Којчић, Маја Симоновић и Мираш Мартиновић.

Из категорије стручних књига биће представљена монографија „Отисак&знак“ аутора Милета Грозданића, у издању Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ) и Народног музеја Црне Горе, о којој ће говорити проф. др Ратко Божовић и Воислав Булатовић.

Организатори Сајма су Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови и Јавна установа (ЈУ) Градска библиотека и читаоница Херцег Нови. Спонзор је Институт „Др Симо Милошевић“, а медијски спонзори Вечерње новости, Дан, Радио Херцег Нови, Радио Котор, Радио Тиват, Нови ТВ, РТВ Будва.

Радно вријеме Сајма је од 19 сати до поноћи. Вечерњи програми почињу у 21 час, са изузетком програма за дјецу, који почињу у 20 сати и 30 минута. Улаз за све програме и продајни дио Сајма је бесплатан.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo