logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Средства за издавачку дјелатност радовима “Стари мостови у Херцег-Новом” и “Новски стађуни”

ZgradaOHN31072018Средства за издавачку дјелатност за 2018. годину треба да буду опредијељена за монографију “Стари мостови у Херцег-Новом” Оливере Доклестић и публикација „Новски стађуни“ Маје Ерењи и Милине Ковачевић, препорука је Комисије за расподјелу средстава за издавачку дјелатност.

Комисија за расподјелу средстава за издавачку дјелатност одлучивала је у оквиру својих надлежности о радовима пристиглим на Конкурс за расподјелу средстава буџета Општине Херцег Нови опредјељених за издавачку дјелатност у 2018. години, те Секретаријату за културу Општине Херцег Нови дала препоруку о о начину расподјеле средстава пристиглим пројектима.

Комисија, коју је именовао предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић, радила је у саставу: Воислав Булатовић (предсједник), Владимир Рогановић, Витка Вујновић, Вук Вуковић и Ксенија Матовић.

“Комисија се приликом доношења овакве препоруке придржавала Одлуке о критеријумима, начину и поступку расподјеле средстава за издавачку дјелатност и употпунила их личним прецепцијама и оцјенама пристиглог материјала. Комисија сматра да су ови радови од значаја за Општину и да их треба подржати”, стоји у образложењу.

Текст препоруке Комисије можете погледати и преузети овдје.

Из образложења Комисије

„Стари мостови у Херцег Новом“ и намјера ауторице Оливере Доклестић да “кроз причу о каменим мостовима сачува од заборава цртице из живота Боке Которске у периоду бурних историјских дешавања, али и да пружи приказ конструктивних карактеристика ових мостова и стања у којем се тренутно налазе”, заслужује највећу пажњу, сматра Комисија.

“Оливера Доклестић је већ у својим досадашњим радовима, објављеним и у стручној периодици, делимично обухватила предмет ове монографије и указала на неке од сачуваних камених мостове које угрожава изградња нових инфраструктурних објеката и вишедеценијска небрига о тој форми градитељског насљеђа. Ауторица ову монографију види не само као “попис” једног вида градитељске форме, те још једно свједочанство о историји општине Херцег Нови, већ и као подстицај у правцу њиховог стављања под заштиту и валоризације овог непописаног градитељског насљеђа. Књига је логична завршница озбиљног истраживачког рада, који ће у коначном пратити мапа локација, детаљна фотодокументација и цртежи мостова са, што је вјероватно и најзначајније, предлогом санационих мјера како би се они сачували од даљег пропадања и надаље представљали материјално свједочанство о ономе што бисмо могли назвати градитељском баштином”, наведено је у образложењу.

Публикацију ,,Новски стађуни” ауторки Маје Ерењи и Милине Ковачевић Комисија је у великој мјери процјенила значајном више се осланањући на позитивна искуства низа фешти које су се одвијале на улицама Новог током 2017. године.

“У баштини и посебним одликама дестинације значајно мјесто неизоставно заузима и гастрономски идентитет. Кухиња је повезана с културом народа и средине, па трагање за изворним елементима има велико значење за очување баштине. Кулинарски идентитет може имати велики утицај на укупни имиџ одредишта и, што је још важније, може битно поправити недостатак садржаја, а то, објективно, карактерише нашу понуду. С друге стране, духовна цјелина Медитерана саткана је од реликата цивилизација и народа који су у бурној историји туда пролазили и остављали свој печат на свему што значи живот – филозофији, гастрономији, литератури... Та способност прихватања, упијања, учења и асимилације заједничка је свим земљама Медитерана. У томе се у великој мјери садржи и концепт који стоји иза публикације “Новски стађуни”, то се препознаје и у самим називима рецепата стађунских јела који су понуђени као саставни дио публикације. Та повезујућа нит са Медитераном, са историјом и традицијом је основни мотив због којег Комисија сматра да ову публикацију треба помоћи. Ријеч је, дакле, о гастро-публикација која, кроз призму Стађунских фешти, документује традицију и иновативност гастро-ентузијаста, кроз рецепте, фотографије, илустрације, те посредством ауторских текстова инспирисаних плодовима које Природа приморја њедри у сваком стађуну. У питању је, чак и туристички привлачан, водич кроз годишња доба, традицију, обичаје и дух и ритам заједнице који се, као обновљена вриједност, квалитет живота, али и нова тековина (будући бренд, како обећавају ауторице и организатори) и надаље гради”, закључује Комисија за расподјелу средстава за издавачку дјелатност.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo