logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Општина Херцег-Нови обезбиједила уџбенике за 1.054 ученика прва три разреда основне школе

nasudz982018Општина Херцег-Нови ће и ове године обезбиједити уџбенике за основце – и то за 1.054 ђака прва три разреда основне школе у нашем граду.

Протеклих година локална управа је поклањала књиге свим ђацима-првацима на територији Херцег-Новог, а ове године се добра пракса наставља и унапређује. Тако ће поклон уџбенике првог дана школе добити сви ђаци прва три разреда основних школа „Дашо Павичић“, „Милан Вуковић“, „Илија Кишић“ и „Орјенски батаљон“.

Комплет уџбеника је обезбијеђен за укупно 1.054 ученика – 337 у првом разреду, 334 у другом разреду и 383 у трећем разреду.

Општина Херцег Нови на овај начин обезбјеђује вриједан и користан поклон младим сугађанима који су кренули путем образовања, али и значајно помаже њиховим родитељима. Намјера је да се из године у годину број ђака који добијају бесплатне књиге повећава, а у коначном да локална управа обезбиједи комплете за све основце, истиче секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

Осим уџбеника, Општина ће обезбиједити и комплетан ђачки прибор за ученике из породица са лошијим материјалним стањем.

Локална управа стална подршка херцегновским школама

Куповина уџбеника само је један од начина на који Општина Херцег-Нови, преко Секретаријата за културу и образовање, помаже школовање младих људи и рад просвјетних установа у нашем граду.

„Сарадња локалне управе са све четири основне школе, средњом мјешовитом и Музичком школом је на завидном нивоу. Помоћ у раду и унапређивању услова за школовање младих Новљана оно је на шта смо трајно усмјерени“, каже Замбелић Пиштало.

Подршка се огледа кроз учешће у различитим пројектима и позитивне одговоре на инцијативе, што није законска обавеза локалне управе, али свакако јесте слика одговорног односа који град Херцег-Нови има према просвјетним установама, наводи Замбелић Пиштало и додаје да ће иста пракса бити настављена.

Општина Херцег-Нови је до сада за реконструкцију крова објекта Средње мјешовите школе „Иван Горан Ковачић“ обезбиједила средства у висини од 18.300 еура.

У сарадњи са Основном школом „Дашо Павичић и Министарством просвјете, Општина је опредијелила 3.000 еура за прилагођавање простора у овој школи, а ради организације продуженог боравка за ученике.

knji123Секретаријат за културу и образовање иницирао је акцију „Осликај ме“, у оквиру које ће ђаци осликавати зидове школа ликовима знаменитих људи који су живјели и стварали у Херцег-Новом. Позитиван одговор до сада је стигао из основних школа „Дашо Павичић“ и „Орјенски батаљон“ које ће опредијелити површину за сликање и расписати конкус на задату тему. Секретаријат ће наградити најбоље и обезбједити материјал за реализацију, која се очекује у септембру.

Новост је и да су студентске стипендије омогућене не само за студенте у Црној Гори и Србији већ и у другим земљама. На овај начин дато је право учешћа већем броју младих људи из Херцег Новог.

Осим тога, локална управа је омогућила бесплатан превоз током цијеле школске године свим ђацима из новских села и приградских насеља, као и онима чије су породице у тешкој материјалној ситуацији и штићеницима Дјечијег дома „Младост“.

Вриједи напоменути и да локална управа у континуитету помаже одлазак ученика на државна и међународна талмичења, посјете сајмовима и сличним едукативним окупљањима, као и штампање школских листова.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo