logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

По први пут систематично чишћење и одржавање: Општина Херцег-Нови брине о спомен обиљежјима

NASPB21082018Општина Херцег-Нови започела је систематично чишћење спомен обиљежја на територији града, за шта су по први пут Буџетом планирана средства.

Очишћени су споменици у Илијином парку у Игалу, спомен плоча Александру Дуковићу, биста у парку Боке, бисте у парку Св. Леополда, комплекс спомен обиљежја на Савини, а ових дана траје чишћење бисти у Старом граду, а предстоји и чишћење чесме и бисти у Омладинском парку.
„Брига о спомен обиљежјима дужност је локалне управе, којој се до сада није плански приступало. Ове године је, по први пут, планирана буџетска линија намијењена одржавању спомен обиљежја на територији града. Ми на тај начин одговарамо законској обавези, намјерени да се одговорно односимо према бројним обиљежјима која су постављена у знак сјећања на важне личности и догађаје од значаја за Херцег-Нови“, каже секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

План је да током ове и почетком наредне године буде очишћен највећи дио споменика у новској општини.
Замбелић Пиштало подсјећа да је на недавно одржаној сједници Скупштина општине Херцег-Нови усвојила Програм постављања спомен обиљежја за 2018. годину, којим је планирано постављање споменика Мирку Комненовићу, спомен плоче са медаљонским ликом Јефту Гојковићу и Зуку Дзумхуру и именовање улице Елизе Дуковић Ломбардић. Како додаје,  у току је припрема документације за расписивање јавног конкурса за идејно рјешење споменика Мирку Комненовићу.
Иначе, Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег-Нови посједује Регистар спомен обиљежја у који је до сада уписано 65 спомен обиљежја на територији цијелог града, са детаљима који се тичу свакога од њих (назив, локација, врста, тип, димензије, датум подизања, назив субјекта који је подигао и онога ко је дужан да га одржава итд).

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo