logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

10.-14.10. - Херцег Нови домаћин симпозијума о Андрићу

AndricevaSunStr10102018Симпозијум „Андрићева сунчана страна“ биће сјутра, 11. октобра отворен у Институту „Др Симо Милошевић“ и трајаће до 14. октобра. Симпозијум је дио међународног истраживачког пројекта „Андрић-Initiative: Иво Андрић у европском контексту“.

Организатори су Институт за славистику Универзитета „Карл Франц“ у Грацу и Општина Херцег Нови.
Присутнима ће се на отварању обратити менаџер Општине Херцег Нови Драган Шимрак, и Бранко Тошковић, руководилац истраживачког пројекта Института у Грацу „Андрић-Initiative: Иво Андрић у европском контексту“.
Током три дана биће представљене публикације и радови преко 60 аутора из 13 европских држава: Црне Горе, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Аустрије, Грчке, Бугарске, Румуније, Пољске, Турске, Русије, Украјине.
На симпозијуму ће бити размотрена четири тематска блока која се тичу Андрићевог незавршеног (реконструисаног) романа „На сунчаној страни“, свјетлости као Андрићеве опсесије, његове повезаности са Црном Гором и Херцег Новим, те стваралаштвом јединог Нобеловца међу Јужним Словенима у односу на друге писце и контексту књижевних праваца и теорија.
Симпозијум у Херцег Новом одржава се у години када је отварањем Куће Ива Андрића у реконструкцији започео симболични повратак писца у наш град. Након извођења хитних радова на санацији, објекат је отворен за посјете и у њему је одржан низ умјетничких програма који су привукли на хиљаде посјетилаца. У Кући је, први пут у Црној Гори, изложена оригинална Нобелова награда за књижевност коју је Андрић добио 1961. године. Потпуна ревитализације биће изведена кроз прекогранични пројекат Co.Co.Tour, до краја 2020. године.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo