logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Озваничена сарадња ЈУК Херцег-Фест са Музејом града Београда и Центром за културу Нови Сад

protokolkultДиректорица Јавне установе културе Херцег Фест Гордана Поробић Крцуновић потписала је данас протоколе о сарадњи са директорицом Музеја града Београда Татјаном Корићанац и директором Културног центра у Новом Саду Бојаном Панаотовићем.

Ово је први пут да Херцег-Фест потписује протоколе о сарадњи са другим установама културе, који неће бити пука формалност већ темељ за културну размјену, истакла је Крцуновић.
Подсјетила је да су, као установа која управља Кућом Ива Андрића, овог љета имали сјајну сарадњу са Музејом града Београда и директорицом Татјаном Корићанац, те  казала да ће се успостављено партнерство двије установе продубити у будућности.
Директор Културног центра у Новом Саду Бојан Панаотовић рекао је да су почаствовани високим нивоом пријема у Херцег Новом, те да данашњи сусрет није ”само сусрет културњака”, већ и прилика за рећи да Срби немају ближег народа од Црногораца, и обратно. Истакао је да су два народа упућена један на други и да у вијеку културе, технологије и разумијевања наше земље треба да буду ”прекрасно плодно тло”.
Он је подсјетио да је Културни центар Нови сад већ у Херцег Новом имао активности, те да је ово ”трећи бисер у низу црногорских бисера” са којима ће сарађивати, с обзиром да већ имају потписане споразуме са Културним центром Подгорице и Културним центром Котора.
protokolkult2Директорица Музеја града Београда Татјана Корићанац је истакла добру сарадњу на организацији програма у Кући Ива Андрића. Како је рекла, дубоко вјерује да ће бити реализовано све што је стављено у дана потписани протокол.
Задовољство због потписивања протокола о сарадњи између новске, београдске и новосадске установе културе исказао је и конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, који је казао да ће Генерални конзулат увијек подржавати овакве и сличне активности у циљу развоја сарадње између Србије и Црне Горе.
Сарадња између установа културе из Херцег Новог, Београда и Новог Сада неће остати само на папиру и развијаће се у наредним годинама и деценијама, истакао је потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић.
Секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови Ана Замбелић -Пиштало је  нагласила да  је циљ унапређивање сарадње између локалних установа културе са релевантним установама у региону. Подсјетила је да је Градска библиотека и читаоница Херцег Нови потписала споразум о сарадњи са Народном библиотеком у Краљеву и најавила могућност потписивања споразума између Градског музеја Мирко Комненовић са Музејом града Београда.
Протоколи о сарадњи потписани су у оквиру “Октобарских дана”, програма који се реализују поводом Дана општине Херцег Новог.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo