logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Нацрт прве Стратегије за младе Општине Херцег Нови на јавној расправи: „Развојни приступ“ младима

Baner9112018Процес израде Стратегија за младе и ЛПАМ 2019-2022. у Oпштини Херцег Нови иницирао је и координисао  Секретаријат за културу и образовање, а реализован је у  периоду март - октобар 2018. године, уз подршку НВО Урбан Нова, и екстерне консултанткиње.

Израда овог документа базирала се на партиципативном процесу који је укључивао анализу стања, стратешко и акционо планирање, те шире консултације са младима у заједници. У процес израде локалне Стратегије за младе била је укључена и међусекторска Радна група, која је окупила (младе) професионалце и представнике институција, и цивилног сектора у областима образовања, запошљавања, социјалне заштите, здравља, безбиједности итд.
На почетку процеса, констатовано је да израду стратешког документа у области омладинске политике у Општини Херцег Нови треба схватити као нужност у правцу превазилажења јаза који је током протеклих деценија постојао у овој области као последица социо-економске транзиције. Недостатак системске бриге о младима на локалном нивоу довео је до низа негативних ефеката са којима се млади, као најрањивија друштвена група, свакодневно сусрећу.
Истакнуто је и да „проблемски приступ“ према младима треба замијенити „развојним приступом“ који препознаје потребе и потенцијале младих, и креира услове за развој њихових пуних потенцијала као ‘непроцјењивог ресурса за развој локалне заједнице’.
Са обзиром на чињеницу да Јавна расправа почиње са данашњим даном, и трајаће до 26. новембра, Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови позива заинтересовану јавност да коментаре и сугестије доставе на адресу Општине Херцег Нови, Секретаријат за културу и образовање (са назнаком Стратегија за младе, Јавна расправа) или на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .
Датум централне јавне расправе биће одређен накнадно, о ћему ће јавност бити обавијештена.

Стратегије за младе 2019-2022. (.pdf)

 

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo