logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

“Познавање друштва” у Општини и Служби комуналне полиције и инспекцијског надзора

NAsDjaciOSDP2018Велика сала Скупштине општине Херцег Нови јутрос је била попуњена до последњег мјеста. Око 80 основаца из три пета разреда ОШ “Дашо Павичић” посјетило је Општину,  у склопу предмета “Познавање друштва – општински органи”, а у сарадњи управе школе и Секретаријата за културу и образовање.

Малишанима се обратио први човјек града Стеван Катић, објашњавајући им рад скупштине и скупштинских тијела, као и надлежности предсједника Општине. Нагласио је да су одборници ти који у Скупштини доносе одлуке из дјелокруга надлежности локалне управе, одлуке о помоћи за ђачки превоз, али и многе друге, попут комуналних и урбанистичких одлука.
Основце петих разреда, предвођених учитељицама Марицом Бијелић, Вањом Ђуровић и Милијаном Роћеновић, занимало је да ли је тешко бити предсједник, равнотежа између посла и приватног живота, која су најважнија правила у Општини, важи ли посебан "dress code" запослених у општини, као и да ли предсједник сам доноси одлуке. Питали су и да ли је забавно бити предсједник Општине, зашто Црна Гора и Херцег Нови носе имена која имају данас и зашто дјеца не могу доносити одлуке као и старији... Али и она конкретна: да ли ће бити уређен дио око школе “Дашо Павичић” и да ли ће бити постављени голови за мали фудбал на новом спортском терену, као и да ли ће бити постављен “лежећи полицајац” или надвожњак на магистрали код Шиштета.

Секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало упутила је малишане у рад Секретаријата на чијем је челу, али и објаснила подјелу рада и надлежности у органима локалне самоуоправе. Након зграде Општине, малишане је испред просторија Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора дочекала и начелница Марија Андрић. Она их је упознала са радом те службе и њиховим надлежностима, што је такође испраћено мноштвом питања заинтересованих основаца.
Овом приликом, школи су уручене садница мимозе и за шкоску библиотеку неколико примјерака књиге поезије “Трема”, нашег суграђанина, глумца и пјесника Дејана Ђоновића.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo