logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Завршена Централна јавна расправа о Нацрту Стратегије за младе 2019-2022: Одреднице за побољшање услова, али и превенцију негативних трендова

SZMALDE26112018Централна јавна расправа о Нацрту Стратегије за младе 2019-2022. завршена је данас.

Присутни, међу којима су били представници невладиних организација, школских установа, као и Центра безбједности, похвалили су документ, али и сугерисали како и на који начин додатно побољшати статус младих у нашем граду и услове за њихов развој.

Стратегија за младе третира питање оснивања Канцеларије за младе као референтног тијела за питања младих, обезбијеђивање простора за младе кроз Омладински клуб или Омладински центар, али и питање финансирања програма за младе у локалним заједницама.

Као један од ријетких градова у Црној Гори у којем не постоји Канцеларија за превенцију болести зависности, присутни су сугерисали оснивање такве канцеларије, а која би могла бити у склопу Канцеларије за младе. Такође, указана је потреба за простором за младе, у којем би се могли информисати, стварати и проводити своје слободно вријеме на креативан и конструктиван начин.

Такође, међу приоритетима ће убудуће бити и међусекторска сарадња, тј. сарадња свих организација и установа које раде са младима.

Секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало је казала да ће Секретаријат у сарадњи са свим реалевантним актерима реализовати Акциони план за 2019. те да су сходно томе нацртом Бужета ОХН планирана средства за остваривање наведеног. Намјера је да се унаприједи сарадња са свим институцијама и НВО сектором како би смјернице дате у Стратегији биле примјењене. Заједничким и усклађеним дјеловањем на свим пољима поставља се добра подлога за побољшање лошег статуса младих у Општини Херцег Нови.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo