logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Најуспјешнији студенти Херцег Новог на пријему код предсједника Општине: Подршка студентима стратешко опредјељење Херцег Новог

studentiИвана Банићевић, Ивана Шиљеговић и Растко Буљанчевић најуспјешнији су студенти из Херцег Новог, које је данас у Општини угостио предсједник Стеван Катић.

Њих троје су студенти завршне године који су током свих година студија имали просјек изнад 9,5, што их је издвојило међу бројним успјешним младим људима из нашег града.
„Херцег Нови има перспективне студенте и потенцијал, а са њима добру будућност. Они су примјер којим би требало да се воде сви млади људи. Зато смо ми као локална управа увели нову праксу вриједновања свега што су они постигли својим радом и знањем“, казао је предсједник Стеван Катић.
Он је подсјетио да је  Ивана Банићевић проглашена најбољим студентом Херцег Новог за ову студијску годину, а награда јој је уручена на свечаној сједници поводом Дана општине, што је први пут да је Општина Херцег Нови додијелила ово признање. Та пракса ће бити настављена, па ће додјела награда најбољем студенту од сада бити саставни дио обиљежавања 28. октобра, додао је Катић.
„Општина Херцег Нови настоји да на овај начин истакне најбоље студенте, награди вас и поручи да су вам врата овог града увијек отворена“, поручио је Катић уручујући пригодне поклоне.
Студенти су се захвалили предсједнику Катићу и секретарки за културу и образовање Ани Замбелић Пиштало на пријему и пажњи коју су им указали, као и на подршци током студирања. Говорећи о својим амбицијама, животним путевима и плановима, казали су да им је подршка родног града веома важна.
Ивана Банићевић је студент магистарских студија на студијском програму Хемијска технологија – Еколошко усмјерење на Металуршко-технолошком факултету Универзитета Црне Горе, Ивана Шиљеговић је на мастер студијама на међународно-правном смјеру Правног факултета Увиверзитета Црне Горе, а Растко Буљанчевић је на мастер студијама музикологије на Академији уметности Унивезитета у Новом Саду.
„Искрено, била сам изненађена овим позивом, јер се обично се завршава на конкурсима на којима учествујемо, предајемо папирологију и то је то. Добијемо стипендију или награду, међутим овдје смо примљени, разговарали смо и то је на мене оставило веома позитиван утисак“, казала је Ивана Банићевић захваљујући се на позиву. Она своју будућност види у Херцег Новом и нада се да ће имати услове да се врати у свој град, посебно јер се на мастеру усмјерава ка области екологије. Сада има у плану одлазак у Енглеску, као сарадница на једном пројекту, током којег се нада стицању важног искуства и нових знања.
studenti2Ивана Шиљеговић ускоро започиње радни однос на Вишем суду у Подгорици, гдје ће радити наредне три године. Како каже, планове креира постепено и није искључена солуција повратка у Херцег Нови. Она је поручила да је образовање пут којим млади људи треба да иду, усмјерени прије свега оним што воле и желе да раде.
Растко Буљанчевић види културни живот као изузетно битан за један град, па му је драго да Херцег Нови има квалитетне програме којих ће, нада се, бити још више. Истиче да му је приоритет наставак школовања и да га пут сада води ка Мадриду гдје ће бити студент на размјени, али није искључено да ће га његов животни избор – музика вратити у Херцег Нови.
Секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Питало истакла је посебно задовољство што се ради о студентима који се баве различитим областима: хемија, право и музика, али их све повезују Херцег Нови и изузетни успјеси.
„Подршка студентима је стратешко опредјељење Општине Херцег Нови“, закључила је Замбелић Пиштало.
Она је казала је да су успјешни, образовани млади људи најбољи представници Херцег Новог и зато је обавеза Општине да их уважи и истакне њихове успјехе.  Говорећи о систему подршке младима, подсјетила је да је у децембру усвојена општинска Стратегија за младе, којом су дате конкретне смјернице дјеловања, као и да је измјенама Одлуке о стипендирању дефинисана је могућност да Општина и убуидуће вриједнује рад најуспјешнијих.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo