logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Први књижевни програм 50. Празника мимозе: “Херцегновски рјечник романизама” Марине А. Станишић чува новски говор

NasKV12022019Први књижевни програм у оквиру 50. Празника мимозе одржан је протеклог викенда у Градској кафани, гдје је представљен “Херцегновски ријечник романизама” Новљанке Марине А. Станишић.

Салу су испунили пријатељи и поштоваоци новске традиције, уживајући у причи о настајању и важности дјела којим је ауторка “из мора ријечи салпавала и штимала, као прави штимадур, оне које чувају некадашњу новску свакодневицу”.
Марина Станишић је обиман десетогодишњи посао на истраживању језика којим се говори у овом дијелу Боке обједилина у јединствену ризницу од око шест хиљада термина, у којој је свака ријеч акцентована и етимолошки обрађена, али и илустрована примјерима из свакодневног говора и литературе. Тако је настала књига која се “може читати као збирка прича како је некада живјела комунитад новска”.
О дјелу је надахнуто говорио књижевник и рецензент “Рјечника” Никола Маловић, који га види као “уџбеник - да повратимо наш говор из прошлости и да почнемо, макар пред дјецом, да њиме активно говоримо”.

“Да се ријечима могу подићи два споменика, доказује књига „Херцегновски рјечник романизама“ Марине Станишић, у којој је ауторка представила монументалну колекцију сланих ријечи и израза, и том књигом себи подигла споменик. Овако промишљен концепт до сада нисмо имали”, истакао је Маловић и поручио да ауторски сви дугујемо велику захвалност.
Марина Станишић је истакла да је “Херцегновски рјечник романизама” урадила у циљу “доступности широј популацији, а највише младима”.
Ауторка се захвалила се свима који су помогли да књига изађе из штампе: Општини Херцег Нови која је преко Секретаријата за културу и образовање обезбиједила пола средстава, затим предузећима “Водовод и канализација”, “Радијус”, “Вал Гојковић”, “Паликућа Цомпанy”. Посебну захвалност дугује рецезентима, књижевнику Николи Маловићу и проф. др Ратку Божовићу, и старим Новљанима, посебно, како је истакла, Анки Сеферовић и Тонћију Ђечевићу.
Након промоције,  одржано је и вече бокешких гулозеца са са сланим и слатким традиционалним специјалитетима које су уз ауторку припремиле пријатељице, вриједне Новљанке слиједећи упутства из њених ранијих дјела “Гулозеце из бокешког кувара”: чланице НВО “Бонаца” Зеленика, “Феште” Баошић, Удружења “Руке”, Јованка Стаменковић – “Јокина кужина”, пекара-посластичарница “Тајна” Игало и Градска кафана. Присутне је забављао дуо Душан Тадић и Игор Јовановић, чланови Castel Nuovo бенда.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo