grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Премијерна промоција збирке изабраних дјела и омаж великану Џумхуру

NAs Dzum12032019Вече сјећања на Зулфикара Зука Џумхура, ствараоца који је у Херцег Новом живио и радио 20 година, одржано је синоћ у фоајеу Дворане Парк.

Број присутних показао је да је међу Новљанима живо сјећање на човјека, умјетника и суграђанина, који је у многим приликама говорио само најљепше о Херцег Новом и Празнику мимозе. Премијерну промоцију збирке „Изабрана дјела“ одржала је издавачка кућа „Buybook“ из Сарајева, а ово вече било је дио програма 50. Празника мимозе.
-Допада ми се начин како у Новом ствари функционишу. Најважније од свега је да нам није била потребна никаква „веза“. Нашли смо се, разумјели и кренули да урадимо нешто чега није било од Зукове смрти. Ове године се навршава 30 година откада је Зуко отишао, и чак 100 година од његовог рођења, истакла је новинарка и предсједница Фондације Зуко Џумхур из Београда, Јелена Зимоњић, говорећи о покретању иницијативе за организовање овог програма.
Она је подсјетила на сопствена искуства приликом припреме и реализације збирке дјела Џумхура, на „слагање коцкица“ како би урадили овај велики и значајан посао.
Присутнима се обратио књижевник Горан Самарџић, истакавши ријечи Везире, покојне Зукове супруге, да је велика неправда што су дјела Џумхура излазила са великим бројем материјалних грешака.

-Ми смо све те грешке потаманили. Збирка представља до сада најтачнију и најпоштенију књигу коју је Зуко објавио. Ову збирку доживљавам као књигу-споменик, казао је Самарџић, описујући Џумхура као човјека ренесансе, човјека оптерећеног великим бројем својих талената.
Књижевник и суоснивач издавачке куће „Buybook“ Дамир Узуновић, говорио је о збирци, али и о анегдотама и хумору у животу Џумхура.
-Тако сједећи у једној кафани, поред Неретве, сатима су слушали како ријека тече на исти начин. И онда су с времена на вријеме замолили неког дјечака и платили га да им мијења камење у плићаку, како би Неретва другачије шумила, причао је Узуновић.
Како је казала секретарка за образовање и културу Општине Херцег Нови Ана Замбелић Пиштало, одржано је лијепо и емотивно вече, посвећено ствараоцу који је за свог живота и сам промовисао Празник мимозе и наш град.
-Зуко Џумхур и Херцег Нови су нераскидиво везани. Самим тим, имали смо жељу да се на неки начин одужимо писцу. У духу традиције његовања и вредновања знаменитих људи који су живјели и стварали у Херцег Новом, планирамо да током ове године поставимо и спомен плочу са медаљонским ликом Џумхура, казала је Замбелић Пиштало, и додала да су већ направљени и први кораци сарадње Општине Херцег Нови и Фондације Зуко Џумхур. Фондација би, како је иницијално договорено, награђивала младе неафирмисане умјетнике, путописце, карикатуристе и сценаристе.
Зулфикар Зуко Џумхур, аутор десетак књига, карикатуриста који је 40 година објављивао у “Политици”, путописац који је обишао свијет, сценограф,  телевизијски и филмски  стваралац, први пут је у Херцег Нови дошао 1969. године, на неколико дана. У њему је остао све до смрти, 1989. године.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo