grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Расписан Конкурс за студију идејног рјешења спомен обиљежја посвећеног Мирку Комненовићу

MIRKOKO22032019Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови расписао је међународни Конкурс за студију идејног скулпторског рјешења спомен обиљежја посвећеног Мирку Комненовићу у Херцег Новом.

На Конкурсу могу учествовати академски вајари и остала лица која за то посједују адекватну стручну квалификацију, а која привате позив или преузму конкурсни материјал, и која у потпуности прихватају услове Конкурса.
Циљ Конкурса је избор најбоље и најцјелисходније студије  идејног   скулпторског рјешења  спомен обиљежја посвећеног Мирку Комненовићу, те је у том циљу потребно путем репрезентативног скулпторског рјешења остварити достојно сјећање на једну од најзначајнијих историјских личности која је допринијела развоју и напретку Херцег Новог.
Очекује се да спомен-обиљежје буде фигурално скулпторско дјело које ће остварити складну скулпторску везу између специфичности лика и посебности карактера Мирка Комненовића. Такође, потребно је уважити израз епохе у којој је Мирко Комненовић живио, а тачна локација и сходно њој тип постамента и уређење простора биће накнадно утврђени на основу одредби Закона о спомен обиљежјима.
Конкурс је отворен од 22.03.2019. год. до 08.06.2019. год, до 14 часова до када је неопходно доставити конкурсне радове или их послати поштом закључно са 08.06.2019. год. до 24 часова што се провјерава поштанским печатом на омоту конкурсног елабората и по потреби доказује поштанском потврдом која је у посједу аутора - пошиљаоца. Конкурсни радови се предају на архиви Општине Херцег Нови, или поштом на адресу  Општина Херцег Нови, Трг Маршала Тита бр.2, Херцег Нови, Црна Гора.
Конкурсни материјал ће у електронској форми бити достављен заинтересованима који се пријаве на  e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. до 29.03.2019.
Мирко  Комненовић је рођен 21. септембра 1870. године у Херцег Новом у старој капетанској породици. У периоду од 1930. до 1941, Комненовић је био начелник Општине Херцег Нови  и за то вријеме  дао значајан допринос  развоју града. У наведеном периоду посебна пажња је посвећивана изградњи нових и одржавању постојећих путева, уређењу водоводне и електричне мреже.  За вријеме његовог мандата  формирана је и  ватрогасна чета  у Херцег Новом, изграђена је жељезничка станица на Шкверу. Заслужан је за отварање Учитељске школе у Херцег Новом, као и за побољшање услова за рад у школи на Србини ( у наведеном периоду је надограђен један спрат школе). Немјерљив је Комненовићев напор и ангажман у обогаћивању и уљепашаваљу парка хотела Бока егзотичним и ријетким биљкама.
Мирко Комненовић се школовао у Тивту, Марибору и Швајцарској, говорио је италијански, њемачки, руски и француски језик, имао познанатдва широм Европе, а за његов рад и заслуиге осликовали су га Русија, Србија, Француска и Чехословачка.
Мирко и Олга Комненовић су оставили велику задужбину свом граду.  У њиховој кући се данас налази Музеј града Херцег Новог.
Подсјећамо, усвојеним Планом подизања спомен обиљежја у овој години је планирано и постављање спомен обиљежја Јефту Гојковићу, Зуку Џумхуру, као и преименовање Рисанске у Улицу Елизе Дуковић Ломбардић.

КОНКУРС (.pdf)

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo