grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

У Херцег-Новом обиљежен Дан особа са аутизмом

nas02042019Штићеници НВО “Нова шанса у Новом”, Дневног  центра за дјецу са сметњама у развоју и Дјечјег дома “Младост”, са ученицима ОШ “Илија Кишић”, а уз подршку Општине Херцег-Нови, обиљежили су Свјетски дан особа са аутизмом на Тргу Николе Ђурковића, гдје су тачно у подне пустили плаве балоне, како би симболично указали да они јесу дио нашег друштва и да их треба укључити у све друштвене сфере.

Аутизам се јавља код 20-60 деце на 10.000 рођених. Учесталост аутизма иста је у свим срединама, без обзира на расну, националну или етничку припадност, социјални или економски статус и може се десити свакој породици, а четвороструко је учесталији код дјечака него код дјевојчица.
-Као заједница морамо бити осјетљивији и освјешћенији кад је свакодневни живот особа са аутизмом и њихових породица у питању. Друштво које је усмјерено на сваког њеног члана, друштво које прихвата различитости и посебност и из њих вуче снагу је друштво каквом сви треба да тежимо, поручила је са главног градског трга секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови Ана Замбелић Пиштало.
Она је нагласила да су рана дијагностика, третман и укључивање у образовни процес кључни за дјецу са аутизмом. Тако им се помаже да развију своје социјалне и комуникацијске  вјештине, постану самосталнији и воде испуњенији и продуктивнији живот.
Данас указујемо и на велики проблем, а то је  недостатак образовних профила у средњим школама  на чему би држава требало више да ради, поручила је Замбелић Пиштало.

Штићеницима и ученицима, али и присутној јавности, обратила се и директорица ОШ „Илија Кишић“, Снежана Мирковић. Она је подсјетила да је прије осам година Општинска првосепепена комисија усмјерила двоје дјеце у ту школу са дијагнозом аутизма. Тадашња управа школе је самоинцијативно отворила одјељење у којем се радило са дјецом аутистичног спектра. Није било лако, али је школска управа истрајала.
-Данас у ОШ „Илија Кишић“ имамо три групе дјеце из спектра и једну групу дјеце са лаким и умјереним интелектуалним сметњама. У Црној Гори постоји 7 школа са интегрисаним одјељењима, али само ОШ „Илија Кишић“ има групе са аутистичном дјецом. Дјеци свакодневно пружају подршку 4 дефектолога и 4 асистента у настави. Дјелимичном инклузијом коју ћемо интензивирати кроз вјештине, подстицаћемо на социјалну инклузију и поштовање различитости, као и јачање емпатије код сваког дјетета, поручила је Мирковић.
Она је потом најавила ученика школе чија је директорица, Алексу Миличковића, који је изрецитовао дио Другарске пјесме, Пере Зупца.
„Добар друг ти вреди више,
И од сунца и од кише
И од шуме и од хлеба
добар друг ти увек треба“

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo