grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Позив: Осмислите мурал који ће красити Херцег-Нови

NAsStrAr16042019На овогодишњем издању Street art фестивала три локације у Херцег-Новом биће оплемењена муралима. Ликовна, умјетничка рјешења бирају се на Конкурсу који је данас објавио Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови, а током септембра ће бити осликана на јавним површинама.

Тема конкурса за израду ликовног рјешења мурала је „Стазе, лица, предјели“. Из Секретаријата позивају стручна лица из области умјетности, појединце и умјетничке групе који имају најмање три изведена мурала да осмисле рјешење и пријаве се најкасније до 15. маја 2019. године. Посебно су добродошли радови који естетски одговорају и осликавају контекст града и локалне заједнице.

„Мислимо да је април мјесец право вријеме за почетак конкурса, како би студенти ликовних академија и умјетничких факултета могли да се пријаве. Конкурс ће бити отворен до 15. маја и увјерена сам да ћемо добити добра, квалитетна рјешења, а све како би у спетембру имали богату галерију на отвореном“, казала је секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

Пријава на конкурс подноси се Секретаријату за културу и образовање, а о достављеним рјешењима одлучиваће комисија састављена од три стручњака из области умјетничког стваралаштва. Три најбоља рада биће награђена новчаним наградама, а ауторима ће организатори обезбиједити материјал за осликавање мурала на предвиђеним локацијама, током трајања Street art фестивала у септембру.

Намјера је да овогодишњи Street art фестивал буде међународног карактера, најављује Замбелић Пиштало.

„У току су разговори са организаторима сличних фестивала у Хелсинкију, Финска и Естережу, Португал. Надам се да ћемо договорити учешће, чиме ће Street art фестивал имати међународни карактер, добиће на квалитету и окупити већи број креативних људи“, каже секретарка за културу и образовање.

Циљ Street art фестивала је оплемењивање јавних простора и промоција града као мјеста угодног живљења, уз истовремену афирмацију савремених форми умјетности. Ове године биће одржано треће издање, у организацији Секретаријата за културу и образовање. Фестивал је осмишљен као организовано осликавање мурала на херцегновским зидовима, а прошлогодишње издање проширено је представљањем рада финске умјетнице Sini Kunnas,  организовањем радионице за дјецу и успостављањем сарадње са Херцегновским стрип фестивалом која ће бити настављена.

Комплетан текст Конкурса можете погледати и преузети овдје.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo