grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

„Ноћ књиге“ у Херцег Новом 23. априла

NoviPlakat2019Kultura„Ноћ књиге“ ће и ове године бити обиљежена у Херцег Новом на Свјетски дан књиге 23. априла, у координацији Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови са Градском библиотеком и читаоницом, установама и књижарама.

У Јавној установи Градска библиотека и читаоница ће 23. априла бити бесплатно учлањење, те позивају све грађане да их посјете и одаберу књигу за себе.
 
Просвјетна установа „Наша радост“ упознаће херцегновске предшколце са књижевним дјелом „Дон Кихот“. Дјеца ће упознати дјело класичне свјетске књижевности, радњу романа, сазнати више о аутору, разговарати о борби добра против зла, племенитог против лошег и простог. Осим тога, малишани ће стварати ликовна и дјела примјењене умјетности на тему „Дон Кихота“, родитељи ће им читати сликовнице, а баке и дједови ће причати приче, оживљаваће омиљене ликове, израђивати сензорну књигу и причу од каменчића.

За основце ће различите програме припремити основне школе „Дашо Павичић“ и „Илија Кишић“.

У Дјечјем дому „Младост“ у Бијелој дјеца ће приредити скечеве и рецитације.

Књижара „Со“ која ове године слави 140 година од рођења Јова Секуловића, најстаријег регионалног књижара, 121 годину херцегновског књижарства и 15 година постојања – и ове ће године активно учествовати у манифестацији „Ноћ књиге“. Од 22. априла до 27. априла 2019. г, у Књижари Со на главном херцегновском тргу – књижарску и пјесничку гвардију држаће Велибор Фулурија, од 13.00 до 17.00 часова.

„За потребе манифестације „Ноћ књиге 2019“ пјесник и полиглота, Велибор Фулурија, цијеле ће седмице на француском, енглеском и њемачком језику причати са иностраним љубитељима писане ријечи и представљати C'est la Life mein Freund (Се ла лајф мајн фројнд) – властиту куриозитетну збирку од 50 сонета на француском, 50 посебних (дакле, не преведених) сонета на енглеском, 50 посебних сонета на њемачком, и 50 сонета унутар стрипа (из стрип-пера награђиваног Горана Лојпура) – а који се међусобно римују на француском, енглеском и њемачком језику“, најављују из књижаре „Со“.

Осим тога, ова херцегновска књижара ће 23. априла свим купцима књига Љиљане Хабјановић Ђуровић, Јасминке Петровић и Весне Дедић – дијелити њихове оригиналне аутограме, а свим посјетиоцима утискивати спомен-печат „121 година херцегновског књижарства“ на све донесене или купљене књиге.

На Дан књиге, 23. априла Градска књижара ће осигурати попусте за купце током читавог дана. У свим књижарама биће бесплатно учлањивање у клуб читалаца.

„Ноћ књиге“ дио је УНЕСЦО-ве манифестације посвећене Свјетском дану књиге и ауторских права, која се обиљежава сваке године 23. априла, на симболичан датум у свјетској књижевности јер су се тог дана родили или умрли писци: Мигел де Сервантес, Вилијем Шекспир, Инка Гарсиласо де ла Вега, Вилијем Вордсворт, Ђозеп Пла.

Генерални покровитељ обиљежавања „Ноћи књиге 2019“ у Црној Гори је Црногорска национална комисија за УНЕСЦО, а покривитељи су Општина Херцег Нови и Општина Тиват.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo