logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Настављен циклус едукативних представа за дјецу и младе у Херцег Новом - Проблем се рјешава разговором

NAsKul07052019Позоришна представа „Двије црте плаво“, која говори о проблематици малољетничких трудноћа, одиграна је данас пред новским основцима и средњошколцима у пуној сали Дворане Парк.

Урађена је по мотивима из истоименог романа ауторке Росие Кугли, у копродукцији Театра Пуна кућа, Театра "Exit" и Градског казалишта Сисак.  Након извођења представе, са младима су разговарали глумци и чланови Удруге родитеља „Корак по корак“ која се овом темом бави већ 15 година.
Циклус едукативних представа за дјецу и младе у нашем граду покренут је на иницијативу Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови, а реализује се у сарадњи са ЈУК „Херцег фест“. Секретарка Ана Замбелић Пиштало је подсјетила да су у склопу циклуса у претходном периоду изведене двије представе које су се бавиле темама аутизма и вршњачког насиља.
-Одлучили смо се за тему које јесте табу тема у нашој заједници, а то је маљољетничка трудноћа, а самим тим и одговорно сексуално васпитање. Мислим да је публика која је присуствовала представи позитивно реаговала, да су доста тога научили, али и да смо ми добили повратну информацију, казала је Замбелић Пиштало и напоменула да ће следећа тема бити проблем наркоманије.
-Покушавамо да доведемо позоришне представе да бисмо кроз позоришну форму дјеци приближили неке упитне теме о којима се у нашем друштву заиста мало говори, а требало би. Проблем се не рјешава гурањем испод тепиха, него управо разговором, закључила је Замбелић Пиштало.
Поред самих актера представе, глумица Светлане Патафте и Саре Мосер, са нашим младим суграђанима разговарала је и Ива Буцоњић из Удруге родитеља „Корак по корак“.

-Оно што смо примијетили кроз рад наше Удруге, која се овим проблемом бави последњих петнаестак година, је то да млади из регије јако пуно тога знају о одговорном сексуалном понашању, шта значи заштита и какве врсте постоје, и коју заштиту требају користити у својим годинама уколико желе избјећи малољетничку трудноћу. Дио гдје ми као одрасли јесмо заказали је онај моменат у којем их на то мотивишемо. Наши млади јако пуно знају, али раде мало око тога што знају. Оно што је свима нама порука за будућност је да сви скупа требамо бити отворенији о овој теми, јер ако је одраслима ово табу тема, онда не можемо очекивати да ће неки дечко од 15 година отићи и купити кондом, казала је Буцоњић и истакла задовољство одзивом младих Новљана на представу која је данас први пут изведена у региону.
-Посебно ми је драго што су доста судјеловали момци. Иначе се на ову тему пуно више укључују цуре, оне имају став, оне су зрелије, али су се овдје момци укључили... Немам ријечи, казала је Буцоњић.
Циклус едукативних представа за дјецу и младе, са темом „Разговарајмо о осјетљивим темама“, биће настављен и у наредном периоду, о чему ће Секретаријат за културу и образовање правовремено обавијестити јавност.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo