logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Португалска дива Дулсе Понтеш на 14. ГАСФ у Херцег Новом

naslovna gasf sastanakЗвијезда овогодишњег Гуитар Арт Суммер Фест-а у Херцег Новом биће португалска дива Дулсе Понтеш, један од најзначајнијих свјетских вокала.

Програм 14.  издања ГАСФ, који ће бити одржан од 15. до 20.августа, потврђен је на састанку предсједника Општине Стевана Катића и секретарке за културу и образовање Ане Замбелић Пиштало са оснивачем и директором фестивала Бошком Радојковићем. Састанку су присуствовали и представници градске Туристичке организације, „Херцег Феста“ и Радио Херцег Новог као генералног медијског покровитеља.

Дулсе Понтеш је дива чијих девет албума је продато у више милиона примјерака уз бројна компилацијска издања, а публика широм свијета је препознаје по незаборавној  интерпретацији пјесме ''Цанçãо до мар'' – која је  најизвођенија португалска пјесма свих времена. Понтеш је сарађивала са  Сезариом Евором, Хосеом Карерарсом, Карлосом Нуњесом, Јоргосом Даларасом, Андреом Бочели, Ениом Мориконеом. Добитница је  многих међународних награда,  “Амиго” за најбољег извођача латино музике и међународне награде ''Тенцо'', али и  престижних  признања  ''Мариа Царта'' и ''Мицрофоно де оро''.

Поред Понтеш, учесници 14. ГАСФ биће: Qуартет Wхиле мy гуитар гентлy wеепс (Шпанија, Македонија, Тунис), Даниел Цасарес (Шпанија), Пелy Барна (Мађарска), група "Спона" (Србија), Цостас Цотсиолис (Грчка), Цампбелл Диамонд (Аустралија), а у приграму Гитарске Интеграције 2 учествоваће најбољи црногорски студенти и ученици класичне гитаре.   

За све програме Фестивала на Тргу од музике улаз за публику је слободан,  једино ће за програм на Канли кули бити организована продаја карата.                                                                                               

Остали садржаји 14. ГАСФ

dulse pontesУз главни програм, најављене су бројне пратеће активности. Херцег Нови Гуитар Даy представља нови и оригинални садржај која планира да промовише програм фестивала на различитим локацијама у Херцег Новом, гдје би у природном окружењу кроз забавне игре и инсталацију гитаре високе 10 метара створили један нови препознатљиви бренд фестивала и Херцег Новог.
Изложба Гуитар Висуал Арт (15 – 20. август 2019, галерија „Сју Рајдер“ – трг Белависта у Старом граду) – под називом 20 година Гуитар Арт Фестивала, ретроспективно ће представити највећа имена фестивала у протекле две деценије.  
Миднигхт Гуитар Арт Цафé Цлуб: шест вечери музичког програма од 23.00 до 01.00 на доњој љетној башти Градске кафане и у башти хотела Хунгуест Сун Ресорт у Херцег Новом.
Мајсторске радионице ће се у склопу дневних активности одвијати у Музичкој школи  прије подне (од 9 до 13 часова).
Све ове активности, захваљујући сјајним извођачима, разноврсним поставкама, програмима и доброј организацији обједињују концепцију Гуитар Арт Суммер Фест-а, градећи појединачни, али и глобални едукативни, културни, медијски и психо-социјални значај Фестивала.
Гуитар Арт Суммер Фест је професионална и стручна манифестација која окупља класичне и остале гитаристе свих профила, од ђака основних и средњих школа,  студената, до њихових професора и водећих свјетских гитариста. Размјена знања, праксе и искустава, као и упознавање са домаћим и свјетским токовима у савременој гитаристичкој педагогији и концертној пракси, као неопходна надградња едукативној основи, примарни су циљеви овог пројекта.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo