logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Европска омладинска картица представљена у Херцег Новом: Умрежавање градова који воде рачуна о младима

NAs04062019Младима Херцег Новог данас су представљене могућности и погодности Европске омладинске картице, захваљујући којој млади могу у 37 земаља Европе користити преко 60.000 попуста, а у Црној Гори преко 100.

О условима коришћења ове бесплатне картице, коју тренутно користи око седам милиона младих широм Европе, присутнима у великој сали Скупштине општине говорио је Југослав Радовић из невладине организације Центар за омладинску едукацију. Захваливши се на организацији Секретаријату за културу и образовање Општине Херцег Нови, он је истакао задовољство што о овом пројекту говори младим Новљанима.
Европска омладинска картица (ЕYCA) је картица за младе која омогућава свим црногорским грађанима и грађанкама узраста 13-29 година да користе различите бенефите у областима превоза и осигурања, културе и едукације, здравља, рекреације и љепоте, путовања, угоститељства и куповине.
Радовић је истакао да је циљ Европске омладинске картице друштвено одговорно пословање ради јачања капацитета младих, и то кроз умрежавање са градовима који  воде рачуна о младима и кредибилним партнерима. Осим тога, овај пројекат доприноси сарадњи невладиног сектора и институција, као и туристичкој промоцији наше земље у Европи.

Како је додао, реализацију оваквих пројеката директно помажу локални акциони планови за младе, као што је херцегновски, у оквиру којег је дефинисана ова активност.
Европска омладинска картица окупила је велики број младих Црне Горе, што потврђује преко 3.000 издатих картица за пола године. Намјера је ширење мреже корисника и партнера у Херцег Новом, због чега је Радовић позвао младе да дају своје примједбе и мишљења.
Говорећи о бенефитима коришћења ове картице, Радовић је навео да она доприноси мобилности младих,њиховом умрежавању, запошљавању, едукацији и информисању, размјени позитивних пракси, активизму и волонтеризму, нуди уштеде и бесплатне програме. Пројекат је подржан од стране Министарства спорта и младих, Министарства културе, као и кровних омладинских организација - Студентског парламента Универзитета Црне Горе, Уније средњошколаца Црне Горе и Уније младих предузетника Црне Горе.  
Презентација у Херцег Новом реализована је на иницијативу општинског Секретаријата за културу и образовање, у сарадњи са Центром за омладинску едукацију.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo