grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Почео 17. Трг од књиге: Књига као инструмент размјене култура међу државама

naslovnatrgknjige2019Трг од књиге отворен је синоћ на Белависти бесједом руског писца Романа Сенчина и представом концертно-кабартеског садржаја „Stand down show“ у којој су учествовали драмски умјетник Небојша Миловановић, пијаниста Александар Милетић и вокална солисткиња Дубравка Милетић.

Присутне је на почетку 17. издања међународног сајма књига поздравио предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.
„Радује нас да се током друге деценије постојања наставља са унапређењем концепта Сајма -  то потврђује богат, квалитетан програм који ће оживјети Белависту, укључивање младих локалних музичара, као и организација округлог стола на тему односа књижевности и маркетинга. Епитет међународног Трг од књиге оправдава учешћем писаца из Израела, Чешке и Русије, уз неизоставне госте из нашег региона.
Важно је да у програму остаје сегмет посвећен најмлађима, који на креативан начин жели да заинтересује и пробуди љубав према књижевности и читању, што представља посебан изазов у модерном времену.
Такође, морам изразити задовољство што је једно вече посвећено чувеном академику Владети Јеротићу, као и тиме да ће се и на овогодишњем Сајму говорити о дјелу Петра II Петровића Његоша, који је своје прве школске дане и сусрете са књигом имао управо овдје, у Херцег Новом, гдје смо ми током протекле године отворили и Његошеву школу“, казао је Катић.
Он се у име града домаћина захвалио Јавној установи Градска библиотека и читаоница и Секретаријату за културу и образовање, који су као организатори заслужни за још један квалитетан Трг од књиге, свим партнерима и спонзорима ове манифестације.
„У духу слогана Сајма и ријечи наше увијек драге гошће Виде Огњеновић, остаје ми да вам пожелим да уживате - и тачка“, поручио је Катић.
Бесједећи на отварању, Роман Сенчин је изразио задовољство што на Тргу од књиге представља Русију.
„Изложбе, салони и сајмови књига су један од најзначајнијих инструмената за размјену културе међу државама. У различитим државама живе људи различитих националности, различитих језика. Постоје они који су, силом прилика, отргнути од своје историјске отаџбине хиљадама километара. И штампана ријеч, књига на матерњем језику им је, вјероватно, једини начин за комуникацију с отаџбином“, казао је Сенчин.

Своју бесједу поветио је мјесту књижевности у модерном времену и односу данашњих читалаца према књизи, те изазовима са којима се писци суочавају.
„Такозвани "масовни читалац" пада у заборав. Озбиљне књиге читају хиљаде а не милиони људи, као што је то било прије двије деценије. Можда то није добро, али писац, као по правилу, своја дјела не пише за милионе. Њему је важно да нађе неколицину саговорника, да чује неколико паметних одзива на своју књигу“, рекао је Сенчин и поручио: „Не смије се ићи на читаочевом повоцу, читаоца треба водити за собом. Тешким и опасним путем, који крчиш лично ти. За тобом ће да крене мало људи, али зато су они – прави“.
Он се осврнуо на интересовање за савремену руску књижевност, истичући да га надахњује што оно постоји на различитим крајевима свијета, што му је потврђено на бројним сајмовима.
„Сајмови књига су још и - комуникације са писцима и преводиоцима из различитих држава. Веома је значајна културна размјена. Живот у принудној или добровољној изолацији јесте погубан“, закључио је Сенчин и пожелио херцегновском Сајму дуговјечност, све више посјетилаца и читалаца.
Трг од књиге реализује се у организацији ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови и градског Секретаријата за културу и образовање, а под покровитељством Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови. Сајам су финанијски подржали: Институт „Др Симо Милошевић“ Игало, ДОО Водовод и канализација Херцег Нови, ДОО Чистоћа Херцег Нови, Хотел Плаy Игало, а медијски спонзори су: Нови ТВ, РТВ Будва, Дан Подгорица, Вечерње новости Београд, Радио Херцег Нови, Радио Тиват и Радио Котор.
Радно вријеме Сајма је од 19.00 до 24.00 часа. Вечерњи програми почињу у 21.00 час, са изузетком дјечијег програма (26. Јул, петак) са почетком у 20.30 часова. Улаз за све програме и продајни дио Сајма је слободан.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo