grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Изабрана најбоља студија идејног рјешења за споменик Мирку Комненовићу

67581533 2355341477919209 5368147071989710848 nСтудија идејног рјешења за споменик Мирку Комненовићу изабрана је након спроведеног јавног, анонимног Конкурса који је расписао Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови.

Фигурално скулпторско дјело којим се одаје част личности и дјелу знаменитог Новљанина, првог Градоначелника и добротвора изабрано је међу седам радова који су пристигли у периоду од 22. марта до 21. јуна ове године. Аутор изабраног рада је академски вајар Зоран Ивановић из Србије. Одлуку је донио стручни жири, а споменик ће израдити и поставити Општина Херцег Нови.

Изабраним скулпторским рјешењем остварује се достојно сјећање и вјеродостојан приказ лика Мирка Комненовића, оно представља уникатну креацију емоционалне снаге примјерене теми, чији задатак је да пренесе поруку о значају дјела Мирка Комненовића без обзира на старост, поријекло, образовање, језик или узраст корисника простора.
Учесници Конкурса имали су обавезу и да израде макету, како би што јасније приказали своју идеју. Како се види на фотографијама макета, Мирко Комненовић је приказан у зрелом периоду живота, а на основу фотодокументације из периода након Првог свјетског рата.

„Предлог скулптуре израђен је у духу класичне скулпторске форме, којом на изузетан начин дочарава дигнитет, друштвени положај и карактерне особине личности. Скулптура одише акумулираном енергијом, која је на вјешт начин обликована у фигуру смиреног и одлучног става. Плијени интелектуалним, визионарским и достојанственим духом, а на посматрача оставља утисак непоколебљивости својих ставова и дјела“, стоји у образложењу стручног жирија који је радио у саставу: архитекте Срђан Марловић и Снежана Шунић Коларић, академски вајари Виктор Поповић и Вукашин Миловић, секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.
Како је жири закључио, реализација овог идејног рјешења у траженој димензији са адекватним постаментом представља квалитетно умјетничко освјежење, не само локалног него и ширег окружења.
Имајући у виду да својим умјетничким изразом и предложеном материјализацијом скулптура захтијева одговарајући урбани амбијент, у наредном периоду дефинисаћемо тачну локацију за постављање спомен обиљежја, која одражава пијетет и поштовање према човјеку који је свој радни вијек и цјелокупну имовину поклонио Херцег Новом, објашњава секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.
Поред подизања спомен обиљежја Мирку Комненовићу, локална управа има у плану да на исти начин ода почаст Зулфикару Зуку Џумхуру и Јефту Гојковићу, али постоје проблеми у комуникацији за Управом за заштиту културних добара. Како каже Замбелић Пиштало, иако су на састанку са Министром увјеравани да ће убрзо добити сагласност Управе на архитектонско-конзерваторски пројекат који је поднесен крајем 2018. године, на исту се још чека, што успорава спровођење законских процедура и планираних активности.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo