grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

„Финансијска анализа“ промовисана у Херцег-Новом

Nas06082019У башти Градског музеја Мирко Комненовић одржана је промоција књиге „Финансијска анализа“, проф. др Ива Жупановића и мр Драгане Зечевић. О књизи и раду аутора говорили су предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, државни секретар Министарства одрживог развоја и туризма Дамир Давидовић, рецензент књиге и декан Факултета за бизнис и туризам проф. др Раде Ратковић, сувласник хотелске групације Casa del Mare Милена Милић.

Како је казао предсједник Катић, живимо у времену када су овакве анализе пријеко потребне, на простору гдје је у последњих три деценије економски пут наше земље, али и свих нас у њој, доживио заокрет.
-Све те године су показале колико је заиста битна финансијска анализа, њени резултати и стручна процјена за пословање у времену које нам предстоји, казао је Катић.
Према ријечима Давидовића, питање је да ли су чињеницу да смо у једној години имали више туриста, а остварили више ноћења, пратили и финансијски ефекти у сектору угоститељства и хотелијерства, те додао:
-Туризам који смо имали некада и који смо имали данас тражи да се промијени начин управљања. Не може на исти начин управљати онај који има један или који има више објеката. Црногорски туризам је некада остваривао 200 милиона еура прихода, а сада већ говоримо о цифри која ће ове године премашити милијарду еура – рекао је Давидовић.
Проф. др Ротковић је нагласио да је употребна вриједност књиге “Финансијска анализа” значајна, јер је прије свега намијењена студентима, посебно факултета за бизнис и туризам, али и осталих факултета, гдје се изучава финансијска анализа и њена филозофија.

Детаљно финансијско праћење и редовне израде финасијских анализа показали су се круцијалним за развој хотелске групације Casa del Mare:
-У вријеме отварања првог хотела прије десет година примјењивали смо само националне рачуноводствене стандарде у складу са законом. Брзо се показало да ако желимо да на најпрофитабилнији начин развијамо нашу групацију морамо почети са израдом редовних финансијских анализа. Најприје смо увели коришћење информационо технолошког система, почели детаљно да пратимо приходе и расходе, да радимо финансијске анализе…Одлуке из таквог начина вођења пословања довеле су нас у кратком року до седам хотела у Црној Гори – казала је Милић.
Аутор књиге проф. др Жупановић упутио је ријечи захвалности колегиници Зечевић, без чије логистике и због великих обавеза не би могао сам да реализује издавање “Финансијске анализе”.
-Не треба се бојати младих већ им треба дати шансу. И мени је неко једног дана дао шансу. С друге стране, Херцег Нови је некада био најтуристичкији град у Црној Гори, а сада је то Будва са позитивним и негативним инпактима. Баш због тога служи “Финансијска анализа”. Можемо причати о маркетиншком аспекту до сјутра, али се ту прича не завршава, јер морамо седмично, мјесечно, квартално…да подвучемо црту”- казао је проф. Жупановић.
Проф. др Жупановић, поред четири стручне књиге објавио је и два уџбеника за високошколске установе: “Стратешки менаџмент туристичке дестинације” 2011. године и “Yield менаџмент у туристичкој индустрији” 2013, као и уџбеник за средње стручне школе “Основе туризма и угоститељства” 2008. године. У сарадњи са Општином Херцег Нови и Туристичком организацијом одржаће радионицу 6. септембра из опреативног менаџмента у туризму.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo