grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

У Градској библиотеци у Херцег-Новом промовисан „Економски биографски времеплов: календар економских великана“

Nas12082019Књига “Економски биографски времеплов: календар економских великана”, аутора проф. др Милана Р. Милановића, промовисана је крајем прошле седмице у херцегновској Градској библиотеци. Ради се о јединственој публикацији у области економске литературе на нашим просторима, у којој  се налази 365 биографија познатих српских, југословенских и свјетских економиста и економских практичара.

Како је аутор нагласио, овај времеплов обухвата укупан досадашњи развој економске мисли, из раличитих епоха, све до времена саме припреме дјела. Као почетни приступ и критеријум избора, Милановић истиче принцип да се обрађују биографије само оних економиста који више нису међу живима, “дакле само оних који су већ отпловили на другу обалу”.
-Са аспекта временске димензије, ово је заправо биографски поменик. У погледу просторне димензије, времеплов обухвата економисте са српских и екс-југословенких простора, као и све друге који су неспорно оставили неизбирисв траг у развоју економске мисли у свијету, посебно на европским, руским и америчким просторима, казао је Милановић.
Како је аутор сам истакао у предговору економског календара, иако очигледно разнолики, сви они, иако календарски постројени, припадају једној великој армији економиста, али у разнобојним “униформама” и са широким “барјацима” које носе челници њихових јединица.
-Тако разнородну армију економиста немогуће би било војнички посторјити у неком парадном поретку, по значењу и чиновимашаренолик строј, од редова до генерала, од државних чиновника до акадмеика и нобеловаца, на чијим заставама лепршају пароле у врло широком дијапазону, рекло би се, од политичке лудости до научне мудрости, наводи аутор Економског биографског календара.
GBHN2019У наставку промоције Милановић се осврнуо  на неколико значајних личности  из  Херцег Новог, Боке и  Црне Горе информишући да  времеплов отворен биографијом Жарка Булајића , политичког радника  али и теоретичара економије социјализма, премијера и професора универзитета који је живио у нашем граду. У књизи се налазе и биографије Сава Старовића , оснивача “Југооцеаније”, Петра Нагиба Синановића оснивача “Обода”, Милана Шљивића дугогодишњег градоначелника Александровца, Димитрија Коњовића српског индустријалца, пилота, поморског официра, оснивача фабрике ИКАРУС, економског ствараоца  који је био командант аустоугарских хидробаза на Јадрану са командним сектором у Кумбору. Незаобилазна је и биографија Лаза М. Костића рођеног у Грбљу, који је написао бројне публицистичке радове из области националне историје и економске политике. Из Боке су у овом времеплову своје мјесто заслужено добили и  Вук Врчевић , Лазар Томановић, Петар Шеровић, Саво Накићеновић, истакао је Милановић.
Секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови Ана Замбелић Пиштало је напоменула да ће локална управа и надлежни секретаријат увијек радо помоћи у промоцији наших научника и умјетника, са посебним акцентом на оне који кроз свој рад његују сјећања на значајне интелектуалце са простора Херцег Новог и Боке. Промоцији књиге присуствовали су представници Градске библиотеке са директорицом Невенком Митровић.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo