grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Шћекићеве карикатуре као израз патриотске критике

NasSkarika12082019У башти Градској музеја Мирко Комненовић синоћ је одржана изложба карикатура Горана Шћекића, црногорског аутора који је до сада објавио преко 10 хиљада карикатура, уз одржаних 16 самосталних и 10 колективних изложби широм Европе.

Шћекић је потврдио да је велика част по први пут излагати у Херцег Новом, али и да није било лако направити селекцију радова чији акценат неће бити на дневно политичкој стварности.
-Хируршки дерем и режем свакога ко направи погрешан потез, а поготово из владајућих партија. Не остајем дужан ни опозиционим лидерима, казао је Шћекић и нагласио оно што и његова публика зна – кроз његове радове увијек је био заштићен интегритет личности и породице, а опет, кроз сатирични исказ, аутор јасно указује на проблеме и њихове узроке.
Изложбу је отворила потпредсједница Општине Херцег Нови Данијела Ђуровић, која је истакла да, иако је политика саставни дио наших живота, у одабиру изложених дјела заобиђена су она која се тичу дневно политичке стварности, а акценат стављен на традицонални дух нашег народа.

-Карикатуре које господин Шћекић потписује ће нас насмијати, а вјерујем да би се аутор сложио ако кажемо да мисија тих цртежа и тих порука није завршена са нашим осмијесима. Пред нама су свједочанства времена у којем живимо, изражена без негативних емоција и кроз призму хумора, а опет, јасно указујући на суштину проблема, и као што сам аутор каже – са циљем да „загрију, упозоре и насмију“, казала је Ђуровић и истакла да ће Општина Херцег Нови заједно са Секретаријатом за културу и образовање, као и Градским музејом Мирко Комненовић, увијек бити добар домаћин изложбама карикатура Горана Шћекића и у годинама пред нама.
Публици се обратила и Славица Божовић, директорица Градског музеја Мирко Комненовић, а изложби је присуствовала и Секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови Ана Замбелић Пиштало.
Горан Шћекић је рођен 1. јануара 1963. године у Беранама. Живи и ради у Подгорици. Карикатуром је почео да се бави 1992. године, када прву карикатуру објављује у тада једином дневном листу “Побједа”. Од тада га запажају уредници многих медија у Цној Гори и Србији, па се његови радови појављују у бројним листовима и часописима. Захваљујући интернету, постаје познат и у дијаспори. У 2001. и 2007. године добија награде Удружења новинара Црне Горе. 2016. године добија престижну награду Дана ослобођења Берана.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo