grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Отворен 14. GASF: Гитара нигдје не свира као на мору

naslovna16082019Концертом шпанског гитаристе свјетског гласа Данијела Касареса у херцегновском Старом граду почео је 14. Guitar art summer фестивал. Првим наступом у Црној Гори један од највећих фламенко гитариста млађе генерације одушевио је бројну публику на Тргу Мића Павловића.

Херцег Новим ће током наредних дана владати снажан преплет звукова различитих култура и традиција, а спој гитаре и мора донијеће вечери за памћење, уживање у хармонији, прослављање умјетности и пријатељства, поручила је отварајући фестивал секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови, Ана Замбелић Пиштало.

„Вјеште руке и жице спојиће се са нестварним гласовима, да би нас прошетале пољем емоција које може да пробуди само врхунски изведена музика. Међу херцегновским зидинама настаће чаробне споне умјетника и публике, универзални језик повезаће све нас. Љепоту и склад доживјећемо кроз звуке фламенка, фада, блуза, џеза, фанка, балканских мелодија и, наравно, класичне гитаре“, казала је Замбелић Пиштало.

Она је честитала важан јубилеј Guitar art summer фестивала, 20. година постојања, уз жељу да наставе развој свог особеног концепта у Београду и Херцег Новом. Како је рекла, Општина Херцег Нови ће им даље бити партнер у настојањима да прозор у свијет високе музичке умјетности буде отворен свима.

„Поред сјајног програма и листе гостију, Guitar art summer фест има један квалитет који волим да истакнем – његује своју публику и подстиче младе таленте. Та мисија се остварује кроз пратеће програме, међу којима су радионице за најбоље црногорске студенте и ученике класичне гитаре. Вјерујем да управо због те везе са младим умјетницима и публиком овај фестивал представља манифестацију којој никада не фали свјежине и енергије“, закључила је Замбелић Пиштало и захвалила се свима који су подржали организацију.
Након програма отварања фестивала, вечерас ће на Тргу од музике наступити класични гитариста из Аустралије Дајмонд Кемпбел, а његова гошћа биће  Новљанка, оперска пјевачица, Аманда Стојовић.
„Током протеклих 14. година схватили смо да гитара нигдје не свира као на мору и гитарски концерти нигдје не звуче тако чаробно као међу зидинама Старог града Херцег Новог. Како умјетник комуницира са публиком, тако и гитара прича са морем. Вријеме је да заједно испричамо нову причу Guitar art summer феста“, најавила је Љубица Лазић у име организационог тима фестивала.

Централни догађај фестивала је 17. августа, када ће на Канли кули у 21 час наступити  звијезда свјетских сцена Дулсе Понтеш, португалска фадо дива која ове године слави 30 година каријере и сарадње са маестром Ениом Мориконеом. Услиједиће концерт мађарског триа Пели Барна и  секстета Спона из Србије, а на затварању фестивала 20. августа са публиком ће бити Костас Коцолис, кога сматрају једним од највећих гитариста нашег времена.
Генерални покровитељи Guitar art summer феста су Општина Херцег Нови и градска Туристичка организација, реализује се у сарадњи са Јавном установом културе „Херцег Фест“, а уз подршку спонзора и пријатеља фестивала, међу којима су ове године и амбасаде Шпаније, Аустралије и Мађарске.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo