grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Најављен ОМОФ: Тинејџери из Боке наступају у опери

NAs20082019KO“Сваке године желимо да Опероса Монтенегро Опера Фестивал буде бољи од претходног и да увијек донесемо и уведемо неки нови елемент приче и на тај начин приближимо оперу свим генерацијама.

Ове године велики дио програма чини локална заједница заједно са нашим интернационалним гостима из цијеле Европе”, саопштено је након конференције за новинаре Опероса Монтенегро Опера Фестивала.

Ове године у Херцег-Новом ће свјетску премијеру имати опера која је рађена у сарадњи са неким од најбољих свјетских оперских кућа и фестивала “Be my Superstar - савремена трагедија”, која ће бити изведена 21. и 22. августа у Дворани Парк.  У овој опери учествоваће 40 бокељских тинејџера, ученици музичке школе из Подгорице, црногорски млади таленти и већ искусни умјетници.
На овај начин Опероса отвара ново поглавље у сарадњи с локалним образовним институцијама и школама кроз Опероса Community програм. Циљ је да унесу локални таленат у фестивалске активности и промовишу потенцијал који ови млади људи посједују. Сматрају да је то добар начин да се ова врста умјетности приближи млађим генерацијама и да се на тај начин исприча прича која је једна од главних тема свих тинејџера - вршњачко насиље.
Чланови умјетничког тима Оперосе поздравили су присутне, исказали задовољство што су поново у Херцег Новом и имају могућност да креирају јединствени перформанс на тврђави као што је Канли Кула. Кетрин Хетаја истакла је да већ 13 година Опероса промовише младе умјетнике и да је посебно задовољство што је велики број умјетника из цијелог свијета и ове године учествује на фестивалу у Херцег Новом.
Цијела опера рађена је са реномираним оперским кућама и фестивалима, а у Херцег Новом биће по први пут изведена и то је нешто што публика у Црној Гори до сада није имала прилике да види. У питању је интерактивна опера која укључује и саму публику у представу, да би на што бољи начин приближила проблем вршњачког насиља, али и оперу као такву.

Општина Херцег Нови ове године пружа посебну подршку Опероса Фестивалу јер су укључени и млади таленти у опери о вршњачком насиљу, казала је секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало. Како је додала, Опероса пројекат представља битну основу за развијање даље међународне сарадње, што је веома значајно за општину Херцег Нови.  
”Као специфична манифестација у Црној Гори и региону, Опероса фестивал промовишући класичну музику са фокусом на младе таленте на најљепши начин промовише и Херцег Нови, пружајући прилику свим љубитељима класичне музике, да своја омиљена дјела доживе у сасвим другачијем и јединственом амбијенту, на сценама тврђава и Старог града”, истакла је Кристина Милатовић у име Туристичке организације Херцег Нови, која је такође покровитељ Фестивала.
Редитељка модерне опере ”Be my Superstar”, Александра Лакроа казала је да она, као редитељ и сценограф настоји да ради на новим односима између певача, музичара, извођача и публике. Размишљајуц́и о томе како да нове опере које креира повеже са животима свих људи, створила ке имерзивну оперу о насиљу према доби од 14 и више година у сарадњи са композитором Шимоном Восечеком и тимом уметника које су срели кроз мрезу ЕНОА.
Присутнима се обратила и Драгана Бећировић у име компанија ОХМ Мамула и Luštica Bay, која је истакла да јој је велико задовољство што већ годинама подржавају Опероса фестивал и на тај начин јачају културну сцену Црне Горе.
Вече камерне музике биће одржано на тврђави Форте Маре 23. августа од 21h. Током овог догађаја биће изведени најљепши звуци камерне музике: Вивалди, Россини, Бизет, али и неке од најљепших песама Васка Попе, Јована Јовановића Змаја и Милоша Црњанског, које је млади композитор Југ Марковић преточио у музику.
Овогодишњи Опероса Фестивал завршиће Менделсоновим ”Сном љетње ноћи” који ће дочарати вокалне солисткиње Милица Лалошевић из Котора и Весна Ђурковић из Зрењанина, хор ученика Музичке школе из Подгорице и Опероса Монтенегро Оркестар. На тврђави Канли Кула 24. августа од 21h, снови ће постати стварност уз чаробне Менделсонове звуке и један од најљепших погледа на Јадрану. Улаз на овај догађај биће слободан за млађе од 18 година.
Такође, прије почетка опере ”Сан љетње ноћи” већ традиционално на Канли Кули биће приређен VIP коктел за наше спонзоре и партнере, дипломате, амбасадоре, високе представнике и министре Црне Горе, бизнисмене и локалне и интернационалне пријатеље Оперосе, како би прије почетка могли да се упознају, друже и уживају у дивном погледу. Подршка овогодишњем Опероса Монтенегро Опера Фестивалу, поред Општине Херцег Нови и локалне Туристичке организације, су: Luštica Bay,  Мамула, Gibson Dunn, УНДП Црна Гора, ОТП Банка Црне Горе, Винска Академија Црне Горе, Национално удружење сомелиера Црне Горе, винарија Прича, као и хотел Palmon Bay.
У Опероси су посебно поносни што квалитет рада на неки начин потврђује и чињеница да сваке године фестивал прати више медија из цијелог свијета, а ове године угостиће новинарку Claire Jackson која пише за реномиране свјетске магазине као што су BBC Music magazine, Big Issue, Opera Now, Country Life i Pianist.
Карте за фестивал се могу купити на Tobacco S Press трафикама и online преко Gigstix платформе: http://www.operosa.org/sr/festival/kupite-karte

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo